Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13.000 kilometara

Oriental Express: Od Pekinga do Londona za 2 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad biste zamislili koliko bi vremenski trajalo putovanje na direktnoj željezničkoj liniji London-Peking, Koliko bi to bilo? Prema Kinezima, samo dva dana.

Ambiciozni projekt Kineza, u kojem se želi napraviti željeznička trasa u stilu 'Oriental Expressa' kroz Europu, moguć je već u ovoj dekadi. Kompletnu trasu bi financirale zemlje Bliskog istoka, Azije i Indija, u zamjenu za pristup prirodnim resursima zemalja kroz koje bi željeznica prolazila. Kinezi imaju na umu postaviti vlak, koji juri čak 320 kilometara na sat tom trasom.

Pročitajte i ovo Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno Ilustracija Putnicima nije smiješno Neviđena greška strojovođe vlaka zvuči kao da je ispala iz vica: "Ovo se nikad nije dogodilo"

Glavna trasa povezivala bi London i Peking preko Pariza, Berlina, Varšave, Kijeva, St. Petersburga, Moskve, Astana (u Kazahstanu) te Khabarovska na krajnjem istoku Rusije, piše Daily Mail. Na tu bi se trasu nadovezale i one koje bi vodile u Turkmenistan, Iran, Indiju, Vijetnam, Tajland, Kambodžu, Maleziju i Singapur. Iako let zrakoplovom od Pekinga do Londona iznosi svega 10 sati, željeznička trasa dužine oko 13.000 kilometara, istu bi relaciju prešla za svega dva dana, tvrdi Wang Mengshu, konzultant u kineskim željeznicama.

Kina je nedavno pustila u pogon i najbrži vlak u svijetu, koji može potegnuti i do 400 kilometara na sat, tako da je vlak za tu relaciju već spreman. 'U najboljem slučaju čitava bi trasa trebala biti gotova unutar narednih deset godina', zaključio je Wang i dodao kako ideju oko toga zapravo nije forsirala Kina, već da su joj s prijedlogom došle druge zemlje. Ono što Kina traži za izradu te trase od drugih zemalja, zapravo nije novac, ističe Wang, već naplatu u prirodnim resursima, poput zaliha litija u Burmi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene