Obavijesti Video Pretražite Navigacija
presuda u kini

Povijesna odluka: Bivšoj supruzi mora isplatiti naknadu za kućanske poslove i brigu o djeci

Kina (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Kina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Kinez mora platiti svojoj bivšoj supruzi gotovo osam tisuća dolara za godine neplaćene brige o kućanstvu, u povijesnoj brakorazvodnoj parnici koja je izazvala žestoku raspravu u Kini.

Prema novom građanskom zakoniku, koji je stupio na snagu ove godine, bivši supružnici prvi put imaju pravo tražiti naknadu ako su snosili više odgovornosti kod kuće u zajedničkom životu.

Pročitajte i ovo Jemenski hutisti, ilustracija Zaustavit će rezolucije UN-a Hutisti u Omanu postigli dogovor s moćnim saveznicima: Njihove brodove neće napadati Vladimir Putin Drugačija slika Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet"

Bivša supruga Wang rekla je pekinškom sudu da se u pet godina braka "brinula o djetetu i obavljala kućanske poslove, dok (njezin tadašnji suprug) Chen nije mario niti je sudjelovao u kućanskim poslovima i jedino je išao na posao".

Podnijela je zahtjev za dodatnu naknadu za kućanske poslove i brigu o djeci, navodi se u sudskom izvješću od 4. veljače.

Sud je presudio da je Wang zaista preuzimala na sebe više kućanskih poslova i da joj se treba isplatiti 50.000 juana (7700 dolara), dati skrbništvo nad djetetom i 2000 juana alimentacije mjesečno.

Prvotno zatražila višestruko veći iznos

Wang je prvotno zatražila 160.000 juana, a nakon napisa lokalnih medija o tom slučaju, pokrenuta je online debata o vrijednosti neplaćenog rada žena u kućanstvima.

Hešteg "kućanica dobila 50.000 juana naknade za kućanske poslove" imao je do srijede više od 570 milijuna pregleda na Weibu - platformi sličnoj Twitteru.

"Žene nikada ne bi trebale biti kućanice... kada se razvedete, ostajete bez ičega. 50.000 juana naknade za kućanske poslove je glupost", piše u jednom komentaru.

"Dadilja na puno radno vrijeme na pola godine mogla bi koštati više nego ovo, zar su mladost i osjećaji žene toliko jeftini?" navodi se u drugom.

Dobiveni iznos odražavao je trajanje braka i "napore koje je Wang uložila u kućanske poslove, Chenove prihode i lokalne troškove života", citirali su lokalni mediji suca.

Žene postale financijski neovisnije

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) procjenjuje da Kineskinje dnevno obavljaju gotovo četiri sata neplaćenog rada, 2,5 puta više od muškaraca i više od prosjeka.

Povećao se broj razvoda u protekla dva desetljeća u Kini jer su se zakoni liberalizirali i žene su postale financijski neovisnije - na zabrinutost Pekinga koji pokušava povećati natalitet u starećoj populaciji.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene