Obavijesti Pretražite Navigacija
Na snazi od 1. ožujka

Uskoro nove oznake za kućanske uređaje: Oni koji su dosad bili A++, sada će biti - E. Doznajte što je razlog toj promjeni

Aktualno Galerija Kupci u prodavaonici bijele tehnike Kupci u prodavaonici bijele tehnike Foto: DNEVNIK.hr Perilica rublja Perilica rublja Foto: DNEVNIK.hr Oznake energetske uštede Oznake energetske uštede Foto: DNEVNIK.hr +0 Servis bijele tehnike Galerija 1/4 >>
Energetska učinkovitost kućanskih uređaja rangirana je prema abecedi. Oni s najviše energetske uštede dosegnuli su ocjene A s tri i više plusova. Upravo stoga ljestvica ocjena po slovima malo se mijenja, i to od 1. ožujka. Ona učinkovitost koja je ranije bila A plus, sada će biti E.

Dok se pere rublje, od proizvođača se očekuje da proizvode uređaje koji troše manje struje, vode i deterdženta. Potrošnja se prikazuje na markama, no po EU standardima očekuje se sve više uštede energije, pa je većina uređaja dosegla ne samo A razred nego i visoki A s više plusova.

Pročitajte i ovo Zgrada kao nebo (Printscreen Informer) Efikasan objekt Inovativna zgrada-nebo iz Karlovca ispred je svog vremena, a posebna je i po potrošnji Solarni paneli (Screenshot: Informer) energetska učinkovitost Štede trošeći milijune kuna: "To je trošak o kojem svaka normalna tvrtka mora voditi računa"

"Neki imaju već i pet plusova energetske učinkovitosti, poput ovih novih frižidera", rekla je Renata.

Zbog te inflacije A plusa, uvode se nove tablice ocjena. U nekim trgovinama bijelom tehnikom već su pripremili nove energetske deklaracije za 1. ožujka.

"Oko 80 posto uređaja sada je došlo do A plus, pa to ide u 5 ili 6 plusova i više i to nema smisla. Ono što je do sada bilo A s dva plusa, sada će po novim standardima biti u E klasi", kaže Josip Mrđen, voditelj trgovine bijelom tehnikom.

Kad kupac krene u trgovinu, želi najbolje za svoj novac, najkvalitetnije. Gledaju stoga i energetske oznake, no one nemaju nikakve veze s kvalitetom, samo s energetskom učinkovitošću. Iako nekima baš nije važno ni bitno što piše na tim energetskim tablicama.

"Ljudi su promijenili štedne žarulje, a ništa ne štede, računi sve veći", govori jedan kupac.

"Gledam je li energetski učinkovito jer smatram da odabirom visokog A mogu uštediti struju", kaže Renata.

U sve je upućena i europarlamentarka Biljana Borzan .

"S obzirom na to da se radi o uređajima koji će bolje štedjeti energiju, dolazit će i do uštede u kućnim budžetima. Građani će godišnje uštedjeti otprilike 500 eura, što nikako nije zanemarivo. Postoji opravdana sumnja da se u uređaje ugrađuju dijelovi zbog kojih se uređaji brže kvare kako bi natjerali kupca da kupi novi uređaj", rekla je Biljana Borzan, europarlamentarka (SDP).

Kupce ipak najviše zanima da im uređaji rade učinkovito i da se ne pokvare odmah iza garancije, što je postao čest slučaj. No u nekim servisima perilice i slični uređaji još se popravljaju.

"Prije su uređaji bili skuplji, no bili su kvalitetnije izrađeni. S druge strane, danas su dostupni svima i poprilično su jeftiniji, stoga su i kvarovi neizbježni", govori Marko Gudić, voditelj servisa bijele tehnike.

No neke perilice s visokom energetskom učinkovitošću koje troše manje vode nisu po volji mnogim domaćicama. Rublje peru gotovo na suho i treba im ručno nalijevati vode.

"U perilicama je sigurno manje vode. Ne opere se dobro veš, bez obzira na to što oni kažu da je energetski učinkovito", rekla je Renata.

Čini se da se energetska ušteda i proizvođači još dogovaraju oko detalja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene