Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Gandhijev praunuk

Dvije godine zatvora zbog uvrede na premijerov račun: Ozbiljno se krše prava u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta

Rahul Gandhi
Rahul Gandhi Foto: Afp
Sud u Indiji u četvrtak je proglasio oporbenog čelnika Rahula Gandhija krivim za klevetu i osudio ga na dvije godine zatvora zbog izjave da se svi lopovi prezivaju Modi, tj. kao indijski premijer.

Sud u Indiji proglasio je oporbenog vođu Rahula Gandhija krivim za klevetu zbog izjave kojom se sugeriralo da je premijer zemlje Narendra Modi kriminalac.

U četvrtak je osuđen na dvije godine zatvora, ali mu je odobrena jamčevina nakon što su njegovi odvjetnici najavili da se namjeravaju žaliti na presudu. Slučaj je proizašao iz primjedbe izrečene tijekom izborne kampanje 2019. u kojoj je Gandhi pitao zašto svi lopovi imaju Modi kao zajedničko prezime.

Modijeva vlada naširoko je kritizirana da koristi zakon za ušutkavanje kritičara, u ovom slučaju glavnog opozicijskog oponenta. "Bilo je odgovarajuće saslušanje. Dobio je priliku iznijeti svoju stranu. Odluka je donesena prema propisanom sudskom postupku", branio se pred novinarima Ravi Shankar Prasad, zastupnik vladajuće stranke, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija BROJNI PROBLEMI Kina više nije najmnogoljudnija zemlja svijeta. Pitali smo stručnjaka kako će to utjecati na svjetsku ekonomiju

Gandhi je optužen za klevetu protiv premijera, ali mu se isto tako predbacivalo što je komentar mogao uvrijediti sve nositelje toga prezimena koje je povezano s nižim kastama. Njegov je odvjetnik pak istaknuo kako nije imao namjeru nikoga uvrijediti.

"Kada je sudac pitao Gandhija što ima reći u svoju obranu, vođa Kongresa rekao je da se on bori da razotkrije korupciju u zemlji. Njegovi komentari nisu imali cilj povrijediti ili uvrijediti bilo koju zajednicu", poručio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna opterećeni su Jedan od bizarnijih slučajeva! Dobio sudski spor nakon 23 godine i 100 ročišta: ''Nema cijene za ovo''

Osim ove, Gandhi ima još dvije tužbe za klevetu, kao i onu za pranje novca. U svim navedenim slučajevima branio se da nije kriv, a na slobodi se još uvijek nalazi zahvaljujući plaćenim jamčevinama.

Gandhi je sin, unuk i praunuk dinastije bivših indijskih premijera, počevši od vođe neovisnosti Jawaharlala Nehrua. Međutim, zasad nije uspio kapitalizirati ni svoje nasljeđe, ni oštru kritiku spram premijera. Modi svojim ciljanim obraćanjem hindu nacionalistima, odolijeva svim izazovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene