Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmor iz noćne more

Trovali stjenice pa ubili bračni par, zamalo stradala i unuka: "Nikad se nećemo pomiriti s tim"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Britanski bračni par je umro od trovanja ugljičnim monoksidom nakon što je pesticid protiv stjenica raspršen u susjednu sobu u egipatskom hotelu.

Bračni par britanskih turista umro je od trovanja ugljičnim monoksidom nakon što je pesticid za ubijanje stjenica poprskan u susjednoj sobi njihovog hotela u Egiptu, presudio je britanski mrtvozornik u Prestonu.

Johnu (69) i Susan Cooper (63) iznenada je pozlilo dok su boravili u hotelu Steigenberger Aqua Magic u ljetovalištu Hurghada na Crvenom moru u kolovozu 2018.

U vrijeme ručka soba do one u kojoj je odsjeo bračni par, koja je imala susjedna zaključana vrata, zadimljena je pesticidom poznatim kao Lambda za borbu protiv zaraze stjenicama. Prostoriju su zatim zalijepili samoljepljivom trakom oko vrata.

Par se vratio u svoju sobu prespavati, ali oboje ih je sljedećeg jutra ozbiljno bolesne pronašla njihova kći, koja im je pokucala na vrata nakon što nisu sišli na doručak. Oboje su ubrzo umrli, najprije John, a nakon nekoliko sati i Susan.

James Adeley, viši mrtvozornik za Lancashire, rekao je da su bolest i smrt gospodina Coopera bile brze, no gospođa Cooper je primila posve nedovoljan tretman u klinici u hotelu prije nego što je pozvana hitna pomoć, što je rezultiralo četverosatnim kašnjenje odlaska u bolnicu, piše Sky News.

U trodnevnoj istrazi saznalo se da se u nekim zemljama Lambda ponekad razrjeđuje drugom tvari, diklormetanom, koji uzrokuje metaboliziranje ili apsorbiranje ugljikova monoksida u tijelo.

Adeley je u petak presudio da je par umro od posljedica trovanja ugljičnim monoksidom zbog udisanja para pesticida koji je sadržavao diklorometan.

Nije bilo lako dobiti dokumente i informacije od egipatskih vlasti, rečeno je, a patolog Ministarstva unutarnjih poslova Charles Wilson rekao je da soba Cooperovih nije bila osigurana nakon što su umrli i dodao da bi bilo nezamislivo da takve mjere nisu poduzete u Velikoj Britaniji.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Istraga u tijeku Poznat razlog ubojstva u Zagrebu? "Policija još ništa ne otkriva, ali sve se glasnije spominje jedan motiv"

"Nakon više od pet godina čekanja, danas smo konačno zaključili uzrok smrti mame i tate", rekla je Kelly Ormerod, kći Cooperovih i opisala bol i gubitak koji su članovi obitelji osjetili nakon tragedije.

U 2018., glavni egipatski tužitelj rekao je da je smrt para vjerojatno izazvala E.coli, ali Kelly je tada rekla za Sky News da uopće u to ne vjeruje.

"Posljednjih nekoliko godina bilo je i najemotivnije vrijeme za sve nas", rekla je ispred suda u petak i dodala: “Iako je vrijeme odmicalo, za našu je obitelj stalo zbog mnogih neodgovorenih pitanja koja smo imali." 

Pročitajte i ovo Ilustracija Most skupio potpise Svinje će Plenkovića "dočekati iza ćoška": "Vlada je pretjerala, Ustavni sud će odlučivati o eutanaziji"

Njezina kći zamalo je također nastradala, naime, Molly, koja je tada imala 12 godina, bila je u sobi s djedom i bakom, a za sobu je rekla da je imala miris po kvascu. Oko jedan u noći John je nazvao svoju kćer i rekao da se Molli nekako ne osjeća dobro te je svoju unuku otpratio u hotelsku sobu njezine majke na katu iznad.

"Sada postoji ogromna praznina u našim životima i mislim da se nikada nećemo u potpunosti pomiriti s tim da smo ih izgubili na način na koji jesmo - oboje su bili u formi i zdravi", kazala je.

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene