Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon Finske

"I dalje ćemo se truditi kako bismo to postigli prije ljeta": Švedska uskoro u NATO paktu?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Američki ministar obrane Llyod Austin ponovio je u petak na sastanku zapadnih saveznika u Njemačkoj kako očekuje da će se Švedska ubrzo pridružiti NATO savezu.

"Istaknuo bih da je Finska, koja je dugo sudjelovala u ovoj kontaktnoj skupini, danas ovdje kao nova saveznica NATO-a. Očekujem da će Švedska uskoro biti sljedeća", rekao je američki ministar obrane Llyod Austin u petak, govoreći na sastanku s ključnim zapadnim saveznicima u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Sjedinjene Države, unatoč određenim prepirkama glede švedskog članstva u savezu, i dalje pretpostavljaju da će skandinavska država biti primljena u obrambeni savez prije NATO-ovog samita u litavskom glavnom gradu Vilniusu ovog ljeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija stranke jednostrane Finska žuri u NATO bez Švedske: "Mogao bih zbog praktičnih razloga i pričekati, ali ne iza 2. travnja"

Austin je to jasno rekao u svojim izjavama u srijedu u švedskoj pomorskoj bazi Muskö.

Svom švedskom kolegi Pålu Jonsonu je rekao da je Finska nedavno primljena kao 31. članica NATO-a, dodavši da se nada da će Švedska uskoro postati 32.

"Veselimo se nastavku zagovaranja vašeg brzog primanja u NATO i dalje ćemo se truditi kako bismo to postigli prije ljeta. Mislim da je to veoma, veoma važno", kazao je Austin.

Pročitajte i ovo Pekka Haavisto i Jens Stoltenberg proširenje Saveza Finska i službeno postala 31. članica NATO-a, Kremlj: "To je napad na našu sigurnost"

"Vi ste odlični partneri. Veselimo se tome da ćemo vas, veoma skoro, moći zvati saveznicima", dodao je.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvom u NATO-u u svibnju prošle godine zajedno s Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Finska je službeno postala članicom saveza 4. travnja pošto su na to pristale sve države članice, no Švedska još uvijek čeka na ratifikaciju Turske i Mađarske.

Njemački kancelar Olaf Scholz je također nedavno rekao da njegova vlada i dalje drži da će se Švedska pridružiti savezu do samita u Litvi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene