Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s Blairom

TRANSKRIPTI OTKRILI Gadafi upozoravao Europu na džihadiste još prije 5 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transkripti razgovora Moamerra Gadafija i Tonyja Blaira izašli su u javnost. Libijski čelnik upozoravao je na džihadiste još prije 5 godina.

Dok je Libijom bijesnio građanski rat, Moamer Gadafi je u telefonskom razgovoru s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom upozorio kako će džihadisti udariti na Europu ukoliko se dozvoli rušenje njegova režima u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Konkretno, radi se o dva telefonska razgovora koji datiraju iz 25. veljače 2011. godine. Prvi je upućen u 11:15 minuta po lokalnom vremenu te je u njemu Gadafi rekao da će džihadisti preuzeti kontrolu nad Sredozemljem te potom napsti Europu. Razgovor je trajao pola sata te je očajni Gadafi pokušavao objasniti Blairu da brani Libiju od Al Kaide.

'Ne napadamo mi njih nego oni nas. Želim ti reći istinu. Nije uopće komplicirano, priča je vrlo jednostavna: Al Kaida ima spavajuće ćelije u sjevernoj Africi kao što ih je imala i u SAD-u prije 11. rujna', rekao je Gadafi.

Drugi poziv uspostavljen je 4 sata kasnije te je Gadafi upozorio Blaira na opasnost koja svima prijeti. 'Morat ću naoružati narod i pripremiti ih za borbu. Libijci će umirati, štetu će trpjeti i Sredozemlje, Europa, cijeli svijet', rekao je Blairu.

Oba puta Tony Blair je zvao Gadafija pokušavajući ispregovarati njego odlazak iz Tripolija. Tri tjedna kasnije, NATO-va koalicija predvođena Velikom Britanijom započela je s bombardiranjem Libije koje je dovelo do svrgnuća Moamera Gadafija kojeg su na koncu ubili bijesni građani na ulici.

Transkripti koji su sad pušteni u javnost dio su istrage o padu libijskog režima kojeg predvodi britanski parlamentarni odbor za vanjske poslove.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene