Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dočekao ga capak

Cjepivo protiv korone stiglo u Hrvatsku: Provjerili smo tko će se prvi cijepiti i zašto to neće biti nitko iz državnog vrha

Ilustracija, cijepljenje
Ilustracija, cijepljenje DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija, cijepljenje Ilustracija, cijepljenje Foto: DNEVNIK.hr Pfizerovo cjepivo protiv korone stiglo u Hrvatsku Pfizerovo cjepivo protiv korone stiglo u Hrvatsku Foto: DNEVNIK.hr +0 Pfizerovo cjepivo protiv korone stiglo u Hrvatsku Galerija 1/3 >>
Prve doze Pfizerova cjepiva rano jutros su stigle u Hrvatsku. Provjerili smo je li sve spremno za početak cijepljenja.

Iz tvornice prve doze Pfizerova cjepiva kamionom su u Hrvatsku oko 6 sati ujutro. Kamion s cjepivom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dočekao je i ravnatelj Krunoslav Capak.

Hladnjača s cjepivom stigla je pod policijskom pratnjom.

Iz sigurnosnih razloga iz HZJZ-a nisu htjeli najaviti točno vrijeme dolaska cjepiva u skladište.

''Nakon toga će se distribuirati po županijskim zavodima i nakon toga 27. počinje cijepljenje'', rekla je dr. sc. Diana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 Prvi će se cijepiti korisnik doma za starije

Prema najavama, prvi bi ga u nedjelju ujutro trebao primiti korisnik zagrebačkog doma za starije Trešnjevka. Ravnateljica doma Tatjana Brozić Perić kaže da još ni sama ništa ne zna sigurno, ali da su spremni i za tu opciju.

''Liječnik će vjerojatno predložiti tko bi bio među tim prvima pa ćemo mi to organizirati. Imamo u vidu neke osobe'', otkrila je. Na dvije lokacije ovaj dom ima oko 560 korisnika. Većina njih se želi cijepiti.

''Sudjelovat će, naravno, naše sestre. I sestre iz Doma zdravlja. Naš neki prijedlog je da ide po sobama da se korisnici što manje miješaju, kreću. Ali, to će odlučiti liječnik'', kazala je Brozić Perić.

 Državni vrh nije prvi na redu

U nedjelju se neće cijepiti nitko od državnog vrha. ''Ovo nije prva tura cjepiva namijenjena za neko senzibiliziranje javnosti, nego je ovo poruka da moramo iskoristiti cjepiva baš tamo gdje će to cjepivo spriječiti bolesti da nekome našteti'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Osim u domove, prve doze idu prema bolnicama za liječnike i sestre na prvoj crti obrane. Kamo najviše?

''To je grad Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija. Sada vidite da naše sjeverne županije imaju povećali broj novooboljelih, tako da bez panike. Svi će dobiti cjepiva onoliko koliko ga bude trebalo'', poručila je Diana Mayer iz HZJZ-a.

Danas je stiglo oko 9700 doza. ''Od bočice, kad se razrijedi s fiziološkom otopinom, može se cijepiti pet pet pacijenata'', rekla je Mayer.

Bolnice lakše dišu

Za prvo cjepivo interes je iskazalo 55 % djelatnika hitne. Prvo će se cijepiti oni djelatnici s kroničnim bolestima.

''Liječnici i tako rade u hitnoj medicinskoj službi, tako da tu nema potrebe za dodatnom organizacijom dolazaka drugih liječnika. I kroz pet dana će se procijepiti svi oni koji su na tom popisu'', kaže Damir Važanić, pomoćnik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Brojke padaju. Bolnice ipak nešto lakše dišu. I iz Međimurja stižu dobre vijesti. ''Možemo sa zadovoljstvom reći da nam se incidencija kontinuirano smanjuje od 3.12. i sad nam se gotovo prepolovila. Sedmodnevna incidencija iznosi 642. To je ipak daleko još za opuštanje'', rekla je dr. Lidija Vrbanec Megla iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

  Pročitajte i ovo Ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić - 2 Sve se pomno prati Šef HALMED-a otkrio kada se mogu pojaviti eventualne nuspojave cjepiva protiv korone i u kojim slučajevima se treba javiti liječniku

Pročitajte i ovo Pravnik Petar Veić Zašto nema sankcija? Stručnjak komentirao nelogičnosti oko propusnica, ali i ovlasti Stožera: ''Njihova je pozicija od samog početka u najmanju ruku sumnjiva''

Kreće i kampanja za cijepljenje. Ministarstvo razgovara s nizom poznatih sportaša i ljudi iz društvenoga života. Na pitanje je li angažiranje poznatih u kampanji, poraz stožera premijer odgovara da nije, već da je to dobro.

Ministar na Facebooku poziva da se na profilne fotografije postavi okvir s porukom kampanje ''Misli na druge, cijepi se''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene