Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji nesreće

Zašto je sletio s ceste autobus pun djece? "Čovjek je bio odgovoran i procijenio da je bolje skliznuti u odvodni kanal"

Aktualno Galerija Anja Perković i Miljenko Gočin - 1 Anja Perković i Miljenko Gočin - 1 Foto: DNEVNIK.hr Anja Perković i Miljenko Gočin - 2 Anja Perković i Miljenko Gočin - 2 Foto: DNEVNIK.hr Anja Perković i Miljenko Gočin - 3 Anja Perković i Miljenko Gočin - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Anja Perković i Miljenko Gočin - 4 Galerija 1/4 >>
O uzrocima prometne nesreće u kojoj je sudjelovao autobus pun školske djece novinarka Dnevnika Nove TV razgovarala je s predsjednikom Sindikata hrvatskog vozača Miljenkom Gočinom.

Nakon što je autobus pun školske djece izletio u ponedjeljak oko podneva s ceste u mjestu Siščani kod Čazme, postavlja se pitanje koliko su djeca sigurna na putu do škole. Kako bi školarci sigurno stigli svojim kućama, potreban je oprez svih sudionika u prometu, što podrazumijeva poštivanje svih prometnih propisa.

Policija je očevidom utvrdila da vozač nije držao dovoljnu udaljenost od ruba kolnika pa je sletio s 20 učenika, nije bio pod utjecajem alkohola, a vozilo ide na izvanredni tehnički pregled.

S Miljenkom Gočinom, predsjednikom Sindikata hrvatskog vozača, razgovarala je novinarka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Pročitajte i ovo Pedofilija - 4 tko će pomoći djeci? Klinička psihologinja o slučaju pedofilije u zadarskoj školi: "Najjače traume ostavljaju zapravo situacije gdje je djetetu to bila bliska osoba"

"Dovoljno je vidjeti na slikama da je prometnica uža, da su nedovoljno utvrđene bankine i kad se susretnu dva vozila većih gabarita, vrlo lako može doći do ovakvih situacija da jedno vozilo koje se miče sklizne s ceste. Na kraju krajeva, vozači rade odgovoran posao i ovdje možemo reći da je čovjek bio odgovoran i procijenio da je bolje uhvatiti bankinu i skliznuti s ceste i otići u odvodni kanal, nego se sudariti s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera, ako je točno da je naišlo vozilo i zauzelo veći dio ceste"; kaže Gočin i objasnio da nema posebnih provjera koje vozači trebaju proći, osim liječničkog pregleda na koji odlaze svakih pet godina, ali se oni moraju redovito educirati.

"Svoje znanje obnavljaju kroz periodičnu izobrazbu vozača koja je u intervalima od pet godina. Nema nekih posebnih uvjeta za vozače. Postoje posebni uvjeti za vozila koja moraju biti atestirana za prijevoz djece", dodao je.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Imaju koordinatore diljem Hrvatske Još nemaju nositelje lista, ali poznato je tko će biti SDP-ov šef kampanje

Vozača nedostaje, a Gočin procjenjuje da će ih nedostajati još i više.

"Kada se dogodi ovakvo nešto opravdano je da svi reagiramo i da se iz toga nešto poduzme, međutim nije potrebno podizati paniku. No, moramo voditi računa i biti spremni raditi na tome da imamo što mlađe i bolje vozače i da imamo što novija, a time i ispravnija, vozila na cestama, ali i prometnice koje neće biti prljave od blata i koje će biti dovoljno široke da se vozila mogu mimoilaziti", zaključio je Miljenko Gočin.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene