Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Stiže promjena vremena: Meteorolog otkriva što nas očekuje u sljedećim danima

Kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima, u vremenskoj prognozi Dnevnika Nove TV otkrio je meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Svjetska meteorološka organizacija osnovana je 23. ožujka 1950. u Ženevi. A njoj je prethodila Međunarodna meteorološka organizacija, od čijeg je je osnutka 1873., prošlo 150 godina. Otada su se dogodile tektonske promjene u meteorologiji.

Modeli, sateliti, radari i općenito prognoze kakve danas imamo tada su bili nezamislivi, no temelj je ostao isti – i tada su gledali karte poput današnjih, doduše ne s prognoziranim tlakom zraka, već izmjerenim.

A prognoza ukazuje da greben anticiklone polako slabi. Tlak zraka pada, a sa zapada nam se približava jedna hladna fronta koja donosi destabilizaciju za vikend.

U petak će još biti dosta sunca, ali primijetit ćemo da se vrijeme mijenja po jačanju južnog strujanja i po visokim, tankim oblacima.

Ujutro će u cijeloj Hrvatskoj biti sunčano, u Dalmaciji i vedro, a drugdje, na kopnu i sjevernom Jadranu uz malo tih visokih i prozirnih oblaka. Samo će u Gorskom kotaru biti malo oblačnije, ali i tamo bar djelomice sunčano.

Puhat će slab vjetar, na moru jugo, na kopnu jugozapadni, ali će prema podnevu jačati na umjeren, prvo u gorju. Najniža jutarnja temperatura od 5 do 9, a na Jadranu oko 10, dakle toplo jutro ćemo imati.

Navečer promjena

I poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj sunčano, uz promjenjivu naoblaku. Tek će se navečer jače naoblačiti, pa krajem dana, već blizu ponoći, u Međimurju i Zagorju može pasti malo kiše.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV - 1 Svjetski meteorološki dan Darijo Brzoja objasnio zašto ne smijemo zanemariti promjene: "Svijet i dalje treba našu pažnju kako bi ostao siguran"

Inače, dan će biti vjetrovit. Jugozapadni vjetar će još ojačati naspram jutra, puhat će umjereno, povremeno i jako, pa će se činiti malo svježije nego u četvrtak iako će temperatura biti oko 22 stupnja.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, toplo i pomalo vjetrovito, povremeno uz malo oblaka. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, a temperatura će rasti do visokih 23, 24 stupnja.

Vrijeme u priobalju

U Istri i Primorju sunčano uz promjenjivu naoblaku, a u gorju malo više oblaka, osobito u Gorskom kotaru te uz Velebit, no i dalje će biti barem djelomice sunčano.

U gorju će biti i vrlo vjetrovito – tamo će puhati umjeren do jak jugozapadnjak, mogući su i olujni udari, a na obali većinom umjereno jugo. Najviša temperatura između 16 i 20.

U Dalmaciji sunčan i vrlo ugodan dan - bit će pretežno vedro, samo prolazno uz malo oblaka. Jugo će puhati slabo do umjereno, a temperatura će rasti do vrijednosti između 19 i 23 Celzijeva stupnja.

Sljedeća tri dana

Za vikend na kopnu promjenjivo - uz kišu, osobito u subotu, dok će u nedjelju biti samo malo kiše te dosta sunčanih razdoblja, ali navečer stiže nova jača epizoda kiše koja će povremeno padati još i početkom idućeg tjedna.

Temperatura će se za vikend malo spustiti, a onda u ponedjeljak još, tad će biti osjetno hladnije, u gorju je moguć i snijeg.

Pročitajte i ovo Munja Korisni savjeti Što učiniti u slučaju udara groma i kako ga izbjeći? Hitnjaci poručuju: "Korisno je pravilo 30 + 30, a ako se ovo dogodi, možete postati sljedeća meta"

I na moru promjenjivo uz puno sunčanih razdoblja, ali i prolaznu kišu te pljuskove. Oni su najvjerojatniji u subotu prijepodne na sjevernom Jadranu, dok poslijepodne pokojeg može biti u Dalmaciji.

Vjetar će mijenjati smjer s juga na tramontanu. U nedjelju više sunca, ali jugo će ponovno jačati kao najava novog pogoršanja koje stiže navečer. Tako će u ponedjeljak kiša biti češća, zapuhat će tramontana i temperatura će malo pasti.

U svakom slučaju, vikend će nam biti promjenjiv. Bit će i kiše i sunčanih razdoblja. Kiša je vjerojatnija u subotu, a sunce u nedjelju. Malo će i osvježiti, ali samo za 3 do 5 stupnjeva, a onda idući tjedan, u prvoj polovini još hladnije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene