Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije godine nakon smrti

Grad ne daje dozvolu za nadgrobni spomenik Bandiću, a Ministarstvo poručilo: "Nismo utvrdili nikakve nepravilnosti"

Aktualno Galerija Bandić bez spomenika: Ilustracija - 1 Bandić bez spomenika: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bandić bez spomenika: Ilustracija - 3 Bandić bez spomenika: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bandić bez spomenika: Ilustracija - 2 Bandić bez spomenika: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bandić bez spomenika: Ilustracija - 4 Bandić bez spomenika: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bandić bez spomenika: Ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Dvije godine nakon smrti bivšeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića nema mira ni kad je riječ o njegovu posljednjem počivalištu. Grob je to bez spomenika. Dozvolu ne želi dati Grad, a gradonačelnik je u utorak otkrio zašto.

Članovi stranke bivšeg gradonačelnika Milana Bandića u utorak ujutro su sa svijećama i vijencima bili na njegovu posljednjem počivalištu. No dvije godine od smrti - nema nadgrobnog spomenika, uz koji bi sve to ostavili.

"Sramota je da čovjek nema obilježeno grobno mjesto nakon dvije godine. Da je on živ pa obrnuta situacija, vjerujte u dva,tri dana bi se rješila situacija", smatra predsjednik stranke BM 365 Slavko Kojić.

Problem je nastao zbog pozicije groba. Ne nalazi se među ostalima, nego izdvojen uz prolaz. Sve je provjeravala služba za inspekcijske poslove Ministarstva kulture.

"Nismo utvrdili nikakve nepravilnosti što se tiče dokumentacije. Nema nikakvih prepreka za izgradnju spomenika, smatram da bi zaista trebalo prestati dizati tu temu u javnosti i dostojanstveno omogućiti obitelji da obilježi grob", prokomentirala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Lopticu su prebacili na gradski ured, a gradonačelnik u utorak za rezultate inspekcije saznaje - od ekipe Dnevnika Nove TV.

"To mi je prvi glas. Ali postoji ne samo inspekcija, postoje i državne institucije koje se bave kaznenim prijavama. Dok to sve ne završi, gradski zavod za zaštitu spomenika neće izdati suglasnost za nadgrobni spomenik", istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Obitelj Milana Bandića na samu godišnjicu njegove smrti, bez komentara. Ali odvjetnica koja ih zastupa samo je kratko poručila kako nikakve informacije vezano uz potencijalne istrage o ovom grobnom mjestu - nemaju", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Pročitajte i ovo Milan Bandić i Tomislav Tomašević Komentar Saše Vejnovića Tomaševiću, nisi se ti obukao u čistača ulica, nego u Bandića

"Ne mogu komentirati, kao što znate, takve istrage. Mogu samo reći da ona postoji, ali ne mogu govoriti o nikakvim detaljima s obzirom na tajnost istrage", šturo je kazao Tomašević.

Pročitajte i ovo Bandić i dalje nema spomenik - 1 Problem na Mirogoju Dvije godine od smrti Bandić i dalje nema spomenik, spominje se i ekshumacija: "Ne mogu se pomiriti s tim..."

Bez komentara su i Državno odvjetništvo i Uskok. Grobno mjesto na kojem je Bandić pokopan, Grad je prošle godine njegovoj obitelji besplatno ustupio.

Tada su rekli i da nije utvrđena povreda zakona ili drugih propisa pri dodjeli mjesta. No od dozvole za izgradnju ovog spomenika - i dalje ništa.

 

Više o problemima s nadgrobnim spomenikom pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene