Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''SRAMOTNA LJAGA''

Zašto je Tomašević Bandićevoj udovici prepustio grobna mjesta na Mirogoju? Grad objasnio potez koji je mnoge ostavio u čudu

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Sramotni čin ustupanja nezakonito izgrađene grobnice za privatnu grobnicu cijele obitelji Bandić će zauvijek ostati ljaga na mirogojskim arkadama s potpisom Tomislava Tomaševića, upozorila je Inicijativa SOS za Mirogoj. Iz Grada za DNEVNIK.hr kažu da su pravo korištenja grobnog mjesta prebacili na obitelj Bandić da Grad ne bi plaćao i izradu nadgrobnog spomenika.

"... Nadam se i vjerujem da će naš novi gradonačelnik, gospodin Tomislav Tomašević dati suglasnost za izgradnju spomenika. Želja mi je da iduće godine svome suprugu palim svijeću na spomeniku kakav zaslužuje. Osim što je Milan bio gradonačelnik, on je prije svega bio otac, suprug, brat i prijatelj kojem imamo potrebu iskazati poštovanje i zahvalnost", napisala je Vesna Bandić nedavno u pismu povodom godišnjice smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Podsjetimo, bivši gradonačelnik, koji je umro 28. veljače 2021. godine, pokopan je na Mirogoju na grobnom polju uz arkade, udaljenom od drugih grobnih mjesta. Grobno mjesto na kojem je pokopan uopće nije postojalo do 1. ožujka 2021. godine, a pri dodjeli grobnog mjesta za ukop Bandića bivša gradska uprava nije se pridržavala propisanih procedura, čime je devastiran Mirogoj, upozoravali su stručnjaci.

Naime, Mirogoj je zaštićena kulturno-povijesna cjelina, a arkade su pojedinačno dobro, pa je za svaku intervenciju u prostoru potrebno poštovati propisane procedure temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a u ovom slučaju je zaobiđena propisana procedura.

Od groba do grobnice

Iako su stručnjaci i zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek javno višekratno upozoravali na taj problem, gradska vlast na čelu s Tomaševićem odlučila je supruzi preminulog gradonačelnika ustupiti grobno mjesto na Mirogoju na kojem je pokopan njezin suprug, a odluka o tome objavljena je u Službenom glasniku Grada Zagreba.

''Grad Zagreb besplatno ustupa korištenje grobnog mjesta na groblju Mirogoj, odjel RKT, polje 112A, razred I., broj 18/1, i Mirogoj, odjel RKT, polje 112A, razred I., broj 18/2, Vesni Bandić iz Zagreba, Bužanova 4, na kojem grobnom mjestu je pokopan pok. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba'', stoji u objavi.

''Time je ne samo faktički priznao na zelenoj površini izvan grobnih polja ilegalno zasnovano grobno mjesto, već je prenijevši pravo korištenja s Grada na privatnu osobu omogućio da se to grobno mjesto pretvori u privatnu obiteljsku grobnicu obitelji Bandić'', upozorila je građanska inicijativa SOS za Mirogoj, koja se zalaže za zaštitu najljepšeg zagrebačkog groblja kao kulturnog dobra iznimne vrijednosti. Cilj inicijative je potaknuti kvalitetnu obnovu groblja i upozoriti na sve eventualne nepravilnosti oko nje.

Inicijativa se još ranije otvorenim pismom obratila samom Tomaševiću, zatraživši odgovor na pitanje kako je moguće da se dopušta uništavanje jednog od najljepših europskih groblja, ali odgovor nisu, kažu, još dobili.

''Postaje li gradonačelnik Tomašević politički oportunist? Prijenosom prava korištenja grobnog mjesta bivšeg gradonačelnika s Grada Zagreba udovici Vesni Bandić Tomašević postaje sudionik ilegalnog postupka kreiranja grobnog mjesta kojim je počinjena devastacija kulturne baštine Mirogoja. To je grobno mjesto zasnovano izvan postojećih grobnih polja tj. protivno svim relevantnim propisima. Kako je izabrana lokacija za Bandićev grob?'' pitao je još ranije i Petek.

Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr

Je li Mirogoj nepovratno devastiran?

Pitanja je mnogo, a zašto je dana dozvola za devastaciju Mirogoja, je li i kada Gradski kontrolni ured proveo nadzor legalnosti dodjele grobnih mjesta na korištenje za ukop znamenite osobe i je li utvrđena povreda zakona ili drugih propisa, kao i je li i kada Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode izdao rješenje o proširenju grobnog polja i temeljem čega, pitao je DNEVNIK.hr Grad i gradonačelnika. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna otkrila jednu želju Bandićeva supruga poslala pismo uoči godišnjice smrti: ''Boli me jer Milanu...''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna obavili izvide Završena istraga o smrti Milana Bandića, DORH objavio detalje

Iz Ureda gradonačelnika odgovoreno nam je da je ''nakon promjene vlasti u Gradu Zagrebu Gradski kontrolni ured u kolovozu 2021. proveo nadzor legalnosti dodjele grobnih mjesta na korištenje za ukop znamenite osobe te nije utvrđena povreda zakona ili drugih propisa''.

No, dodaju i da ''smatraju da bi bilo korisno da predmetna tema zakonom bude bolje definirana''.

''Grad Zagreb je pravo korištenja grobnog mjesta prebacio na obitelj Bandić da Grad ne bi plaćao i izradu nadgrobnog spomenika. Naime, odluku da se za ukop Milana Bandića dodijeli grobno mjesto i plati sprovod kao i nekim drugim javnim osobama u Zagrebu donijela je Jelena Pavičić Vukičević, ali suprotno uobičajenoj praksi, korištenje grobnog mjesta nije prebačeno na obitelj nego je ostalo u korištenju Grada'', kazali su nam iz Ureda gradonačelnika i ustvrdili da je ''kontrola dimenzija nadgrobnog spomenika i dalje u gradskim rukama kroz nužnu suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene