Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupljanje u Westinu

Brojni političari došli Pupovcu u goste u povodu pravoslavnog Božića: Pogledajte tko je pronašao novčić koji nosi sreću

Aktualno Galerija Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 1 Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 1 Foto: Goran Mehkek/Cropix Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 2 Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 2 Foto: Goran Mehkek/Cropix Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 3 Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 3 Foto: Goran Mehkek/Cropix Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 4 Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 4 Foto: Goran Mehkek/Cropix +32 Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 5 Galerija 1/37 >>
Srpsko narodno vijeće (SNV) je povodom proslave Božića po julijanskom kalendaru u zagrebačkom Westinu organiziralo tradicionalni svečani prijem na kojem su bili brojni istaknuti političari.

Na primanju SNV-a u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru dužnosnici iz Hrvatske i Srbije poslali su poruke o važnosti suradnje, a čelnik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo da je izgradnja mira nespojiva s prakticiranjem pravednosti temeljenoj na kolektivizaciji krivnje.

"Povijest u svojem dobru i zlu podiže razne kuće, a na nama je da spoznajemo i osvještavamo u kojoj od njih je pšenica za slavski kolač, za slavski kruh. U toj spoznaji i svijesti ovisi koju ćemo prepoznati kao utočište svojeg povijesnog opstanka", istaknuo je u govoru predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Na tradicionalnom domjenku u hotelu Westin uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bili su potpredsjednici Vlade Davor Božinović i Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek.

Pročitajte i ovo Projektil Ugrožavaju mir Hitno upozorenje: Ispalili topničke projektile blizu državne granice

Domjenku su nazočili i izaslanik srbijanskog predsjednika za rješavanje problema nestalih s Hrvatskom Veran Matić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, brojni zastupnici u Hrvatskom saboru te zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, Božićni blagoslov vjernicima uputili su episkopi Srpske pravoslavne crkve, vladika Jovan Ćulibrk, slavonsko-pakrački episkop SPC-a i vladika Kirilo Bojović, episkop SPC-a i administrator Mitropolije zagrebačko - ljubljanske.

Pupovac je zahvalio svima koji su u proteklom razdoblju održavali poruku mira i obnavljali njezinu snagu, istaknuvši da "nije uvijek bilo kao što je danas".

"Danas i ovdje treba reći u ime mnogih, a za dobro svih u ovoj zemlji, prostoru bivše Jugoslavije, i na drugim mjestima u današnjem svijetu, da je izgradnja mira nespojiva s prakticiranjem pravednosti koja se temelji na kolektivizaciji krivice", poručio je.

Istaknuo je kako je pogrešno vjerovanje da se oslobođenje od kolektivne krivnje može postići političkim, sudskim ili vojnim kolektivnim okrivljivanjem i kažnjavanjem drugoga. "Takvo vjerovanje i na njemu zasnovano djelovanje, proizvodi jedino začarani krug dugotrajne i obnovljive nepravde", istaknuo je Pupovac.

Plenković: Suradnja sa srpskom nacionalnom manjinom je izvorna

Premijer Plenković istaknuo je važnost suradnje Vlade sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj. "Kada je riječ o suradnji (...), želim naglasiti jedan ključni aspekt: ta je suradnja izvorna, ona je naša, ona je rezultat međusobnog povjerenja i političke volje hrvatske Vlade i države, da strukturira odnos sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj na način da zajednički radimo na miru, poštovanju i na poboljšanju položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj", istaknuo je Plenković.

Rekao je da su u proteklim godinama, zajedničkim odlascima na komemoracije u Vukovar, Knin, Škabrnju, Varivode i Grubore, poslane važne poruke o važnosti mira i pomirenja.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Karlovcu Antimigracijske politike Domovinski pokret nakon tragedije u kojoj je poginulo troje ljudi: "Svjesno i namjerno pretvaranje Hrvatske u mjesto kaosa i terora"

"Ali jednako tako ne posustajemo na onom temeljnom preduvjetu nakon svakog konflikta i sukoba, a to je istina. A istina znači i utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine, i pronalazak svih nestalih. Te dvije teme važne su u odnosima između Hrvatske i Srbije", poručio je Plenković naglasivši da će jedna od važnih tema, koju treba staviti na stol, biti i pitanje zastupljenosti hrvatske manjine u predstavničkim tijelima u Srbiji.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Korlaet istaknuo je da je Zagreb otvoren grad, grad za sve te je podsjetio na projekte kojima grad doprinosi srpskoj zajednici, među kojima je i rad na izgradnji srpskog kulturnog centra u Preradovićevoj ulici.

Vojnić je istaknula da manjine mogu biti most, "ali ako se na obalama konstantno postavljaju ploče s upozorenjima, most nema svoju funkciju, svoju svrhu ako se još uvijek bojimo da će nas suprotna obala ugroziti", a Matić se osvrnuo na napore za pronalaskom nestalih osoba. "Volio bih kada bi se činilo mnogo više. I dalje zaista mislim da je potrebno formirati zajedničke timove koji će raditi na potrazi za nestalima", poručio je.

Pročitajte i ovo Vlaška ulica u Zagrebu Drama u središtu metropole Zagrepčanin o napadu na suprugu Filipinku: "Vikali su da će je ubiti, istrčao sam u pidžami"

Na domjenku je uslijedila tradicionalna posveta te lomljenje česnice, božićne pogače u kojoj je kovanicu za sreću pronašao potpredsjednik Vlade Božinović.

Dodijeljene su i nagrade SNV-a te su Nagrade Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko srpskih odnosa dodijeljene profesorici Antoniji Petričušić s katedre za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu i Goranu Bukovcu, gradonačelniku Otočca.

Nagrada Diana Obexer Budisavljević, koja je posvećena principima solidarnosti, pravednosti i humanosti dodijeljena je Milovanu Kubatu, Nagrada "Diana Budisavljević" za pravednost i humanost dodijeljena je Marici Šeatović, predsjednici udruge Porodica protiv zaborava, koja se bori za prava srpskih civilnih žrtava rata u Hrvatskoj.

Nagrade "Dr. Gojko Nikoliš" za antifašizam dodijeljene su Neli Pamuković i Lazi Đokiću, a nagradu "Nikola Tesla" dodjeljujemo Predragu Ličini.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene