Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijenac u Dunavu

Mlinarić: "Živim lancem spriječit ćemo da Pupovac baci vijenac u Dunav"

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić najavio je u srijedu da će 17. studenog formirati živi lanac kako bi spriječili Milorada Pupovca i izaslanstvo SDSS-a da bacanjem vijenca u Dunav odaju počast žrtvama u Vukovaru.

"Najavio sam prošle godine da Milorad Pupovac više neće bacati vijenac u Dunav i da neće prljati žrtvu Vukovara. Ja do svoje riječi držim i ove godine - Pupovac neće baciti vijenac. Nismo mi siledžije, nasilnici niti huligani, ali postoji crta ispod koje se ne ide, a ovo je ta crta", poručio je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić s konferencije za novinare u Saboru.

Pročitajte i ovo PR Oglas Poseban vlak za Vukovar

Pokazao je Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, istaknuvši da su ga napravili Andrej Plenković i Tomo Medved, a za njega digli ruke Pupovac i SDSS.

"Članci 6., 7. i 8. govore da su dani pijeteta u Vukovaru 17., 18., 19. i 20. studeni i tamo točno stoji kome se pijetet odaje, kao što su i navedena mjesta gdje se odaje pijetet - to su vukovarska bolnica, braniteljsko groblje, Ovčara, Borovo Commerce, Velepromet, a Dunav, gdje Pupovac dolazi raditi performans, to nije”, kazao je.

Istaknuo je i da ne baca vijenac u Dunav Pupovac nego Plenković i da se ne radi ništa što nije odobrio Plenković.

Za nas Vukovarce, ustvrdio je, ta četiri dana su Veliki tjedan, kao za katolike Uskrs i ta četiri dana su mir i tišina, nema provokacija.

Prošle godine smo ga čekali na Dunavu pa nas je zaobišao i otišao sat vremena prije i bacio ga. Neka kaže kome baca, tko je ubijen 17. studenog tamo gdje ga baca, jer mi znamo svako ime i prezime poginulih i za 50 posto njih i mjesto gdje su poginuli, za neka mjesta ne znamo, kao za dr. Šretera, ali možda zna Pupovac, poručio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija u bolnici Umro hrvatski povratnik koji je pretučen u Republici Srpskoj: Pokušao je spriječiti krađu drva

"Nećemo dati da se krši zakon"

S ovim krše i Zakon koji su izglasali, ali ako će ga ove godine kršiti, ja ga čekam tamo. S koliko ljudi? 100, tisuću, 5000, to je na meni, ali stat ćemo u živi lanac i nećemo dati da se krši zakon. U miru, tišini, bez ekscesa, ali neće ga baciti. Mi znamo da HDZ krši zakone koje su donijeli gdje god stignu, ali ovaj Zakon je za nas svet i neće ga kršiti i nitko prljati sa svojim performansima, kazao je.

„Zašto je Pupovac izabrao 17. studeni? Time stavlja znak jednakosti između agresora i žrtve. Ne može to tako, Milorade. Što je Pupovac bacao vijenac, bacao ga je, ove ga godine neće baciti”, najavio je Mlinarić.

Ovo nije predizborno, najavio sam to još prije godinu dana. Izbori su već mogli proći, mi bismo se isto postavili i tada. Vukovar je iznad politike, vukovarska žrtva je iznad svega, a truje je Pupovac s Plenkovićem, koji mu to dozvoljava, ocijenio je.

  Pročitajte i ovo Ilustracija zbog neprihvatljivog ponašanja HND se povlači iz manifestacije "Grad to ste Vi" posvećene Siniši Glavaševiću

„Do incidenta neće doći, nema razloga, mi ćemo se uhvatiti u živi lanac, jedino nas netko može napasti, a ako je Plenkoviću u cilju hapsiti branitelje dan prije Kolone sjećanja, slobodno neka hapsi. Pozivam SDSS da lijepo dođu u Kolonu sjećanja 18. studenog, to očekujem ako su za pomirbu”, apelirao je Mlinarić.

Ako ikome i bacaju vijenac, da ne bi bilo da smo mi neki radikali, slobodno neka ga bacaju u srpnju, kolovozu, kako su navodili muljajući s datumima, neka dovezu šleper vijenaca, nitko ih neće pogledati, mi nemamo problem s time ako je netko od srpskih civila stradao, samo je pitanje od koga je stradao, ali 17. neće, zaključio je.

Glasat će protiv Anušića

Komentirajući prijedlog Ivana Anušića za novog ministra obrane, Mlinarić je najavio da će glasati protiv njega jer su oporbena stranka.

Pročitajte i ovo Odbor za obranu - 4 Kadroviranje na Markovu trgu Anušić većinom glasova dobio potporu na saborskom Odboru za obranu: "Svoj ću posao raditi pošteno i odgovorno"

"On je kandidat Andreja Plenkovića, a poruka budućem ministru obrane je – Ivane, nemoj biti kao Tomo Medved i Ante Deur, nemoj sagnuti glavu pred Plenkovićem, ostani svoj”, kazao je.

Dodao je da Anušić u šest mjeseci neće upoznati ni sve ljude u Ministarstvu, a kamoli da će nešto napraviti.

On je tu stavljen kao još jedan smokvin list, uz Medveda, da bi Plenković sebe zaštitio, smatra Mlinarić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene