Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogato iskustvo

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević dobio važnu europsku nagradu

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) prvi je put dodijelilo nagradu Europa za najuspješnije radove o europskim politikama. Za televizijsko novinarstvo nagradu je dobio reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević za dokumentarni film ''Ruski agenti slobode''.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) prvi put ove godine organiziralo je dodjelu Nagrade "Europa" za najuspješnije medijske radove iz područja europskih politika i njihovog utjecaja na svakodnevicu građana.

Za televizijsko novinarstvo nagradu je dobio Marko Stričević za dokumentarni film ''Ruski agenti slobode'' koji donosi iskustva ruskih disidenata nakon 24. veljače 2022., odnosno nakon ruske invazije na Ukrajinu. Autor je uspio okupiti neke od najistaknutijih intelektualaca, novinara, umjetnika, ali i individualaca koji su na vlastitoj koži osjetili što znači izraziti neslaganje s ''Putinovom vertikalom vlasti'', stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda.

Upravo njima je Stričević nagradu i posvetio te istaknuo: ''Nagrada mi znači jako puno jer je na neki način sublimiran jedan dio života koji sam proveo u Rusiji i mislim da se to vidi u filmu koji je izašao, a govori o ljudima na koje se nakon svih ovih grozota, koje su se dogodile, zaboravilo, na jednu drukčiju Rusiju koja nažalost nije mogla postojati nakon 23. veljače.''

Marko Stričević je dugogodišnji novinar specijaliziran za teme vanjske politike postsovjetskog prostora, prvenstveno Rusiju u kojoj je od 2007. do 2010. stekao veliko iskustvo živeći, radeći i putujući kao službeno akreditirani dopisnik za hrvatske medije. Uz bogato novinarsko iskustvo, Stričević je i autor dokumentarnog filma ''Crveno stoljeće''.

Pročitajte i ovo Marko Stričević i Olga Romanova "S lakoćom idu u smrt" Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: Ruska disidentica Olga Romanova otkriva pozadinu plaćeničke vojske Wagner - "Govorili su mi da su ti ljudi poput zombija"

Marko Stričević Irena Frlan Gašparović, Marko Stričević, Ivanka Zorić, Josip Bohutinski (Foto: HND)

Važan novinarski rad za razumijevanje europskih javnih politika

U kategoriji pisanog novinarstva nagrada je uručena Josipu Bohutinskom, novinaru Večernjeg lista, za dugogodišnje praćenje i analizu svih faza izgradnje Pelješkog mosta, najvećeg europskog infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj. ''Tijekom 17 godina propitivao je sve krizne elemente izgradnje te pokazao snagu autoriteta novinara koji dubinski poznaje svoj sektor te je spreman dati cjelinu slike, pripomoći razumijevanju hrvatske stvarnosti, ali i Hrvatske unutar Europske unije'', istaknuto je u obrazloženju ocjenjivačkog suda.

U kategoriji radijskog novinarstva najboljom je proglašena emsija Dossier Europa Hrvatskoga radija urednice Ivanke Zorić na temu korupcije i lobiranja. Riječ je o emisiji koja se tijekom godina ''razvila u enciklopediju, pouzdan izvor kojem se i javnost i profesija okreću kada im trebaju sveobuhvatna, znalačka informacija i obrazloženje procesa u Europskoj uniji, europskih politika, odluka, vrijednosti i pravila“, stoji, među ostalim, u obrazloženju žirija.

Za analizu europskih tema u kategoriji internetskog novinarstva nagrađena je Irena Frlan iz Telegrama, koja je godinama sinonim autoriteta u pokrivanju europskih tema u Hrvatskoj. Priznanje joj je dodijeljeno za tekst o obnovi zgrada u državnom i gradskom vlasništvu kroz koji se dekonstruira hrvatska unutarnjepolitička dinamika i pitanje tko je odgovoran za slabo povlačenje europskog novca namijenjenog obnovi od potresa.

''Njezin je nagrađeni rad samo šlag na torti izuzetno uspješnog višegodišnjeg angažmana kontekstualiziranja Europske unije na hrvatskim prostorima'', istaknuo je žiri u kojem su bili Amela Čilić, Dražen Korda, Silvana Menđušić, Helena Puljiz, Denis Romac, Silvija Šeparović i Tea Trubić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste humanitarna kriza Panika na okupiranom području, Putin naredio evakuaciju: "Ovo bi mogla biti teška nuklearna nesreća"

Pročitajte i ovo Ilustracija U tijeku je hitna istraga Rusija optužila SAD za napad na Kremlj: "Ukrajina samo provodi njihove planove"

Nagrada Europa dodijeljena je uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije, simbolično upravo u 2023. godini kada Hrvatska obilježava 10. godišnjicu članstva.

Potporom uspostavi nove nagrade i HND-u, EU institucije u Hrvatskoj žele dodatno valorizirati rad novinarki i novinara koji se ističu istraživačkim pristupom europskim temama, doprinose afirmaciji EU vrijednosti i temeljnih sloboda te boljem razumijevanju europskih javnih politika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene