Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROSLAVA NOVE GODINE

Prijatelji životinja pisali gradovima zbog vatrometa: "Svake godine na stotine životinja pretrpi ozljede ili smrt"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijatelji životinja upozorili su da vatromet nije niti nužan niti nezamjenjiv način proslave Nove godine te su dopisom pozvali sve gradove i općine da Novu godinu obilježe na "ekološki osviješten i moderan način".

Prijatelji životinja upozorili su na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okoliš, a kao jedan od primjera su spomenuli prošlogodišnji požar u Zagrebu izazvan vatrometom na krovu nebodera tijekom proslave Nove godine.

"Kako se svijest građana protekom vremena mijenja, sve više i više gradova odustaje od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Pozitivni primjeri u Hrvatskoj su Čazma i Rovinj koji će na veselje građana ove godine umjesto vatrometa imati laserski show", objavili su Prijatelji životinja.

Pročitajte i ovo Ukrajinci slave pobjedu Hrvatske nad Brazilom I oni su oduševljeni VIDEO Ukrajinci poderali grla nakon pobjede Hrvatske: Pogledajte kako vojnici slave rušenje Brazila

Istaknuli su da je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak tim povodom poručio da buka koja nastaje zbog vatrometa jako smeta životinjama.

"Iz raznih udruga za zaštitu okoliša upozoravaju kako bismo svi mi, a pogotovo javna tijela, trebali potražiti ekološki prihvatljiviju alternativu. Ove smo godine odlučili slijediti primjer većine europskih gradova i isprobati nešto za nas novo, a to je laserski show. Vjerujem da će ova odluka naići na odobravanje naših građana", rekao je Pirka.

Pročitajte i ovo Tia Šeri UPOZNAJTE ANĐELA Malena Tia treba našu pomoć: Želi se kretati samostalno, a termin važne operacije sve je bliži

Svake godine na stotine životinja pretrpi ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane vatrometom u novogodišnjoj noći, napisali su Prijatelji životinja. Zvuk vatrometa i eksplozija pirotehnike može izazvati kod životinja stanje šoka i izazvati ekstremni stres koji utječe na njihovo fizičko i psihičko zdravlje.

"Nadalje, ljudi koji su bolesni ili osjetljivi teško se nose s iznimno glasnom bukom. Vatromet također ispušta visoke razine štetnih plinova i zagađuje već ionako u ovo vrijeme zagađen zrak te trgovi zagađenja ostaju u vodi i tlu", istaknuli su Prijatelji životinja.

Stoga iz udruge pozivaju i sve građane da ne kupuju i ne koriste nikakvu pirotehniku pa tako ni vatromete te ovu priliku koriste da napomenu kako je uporaba petardi i redenika u potpunosti zabranjena tijekom čitave godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene