Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nešto se proda, nešto donira

Bili smo u najvećem carinskom skladištu u Hrvatskoj u kojem se čuvaju tone duhana, lažni parfemi, zaplijenjene stolice... Krijumčari sve domišljatiji: "Ovo je jedan od prvih takvih slučajeva"

Aktualno Galerija Carinski službenik Robert Kučinac i Ivana Pezo Moskaljov Carinski službenik Robert Kučinac i Ivana Pezo Moskaljov Foto: DNEVNIK.hr Robert Kučinac, carinski službenik Robert Kučinac, carinski službenik Foto: DNEVNIK.hr Ivana Pezo Moskaljov Ivana Pezo Moskaljov Foto: DNEVNIK.hr +0 Zapljenjeni duhan Galerija 1/4 >>
Tragom vijesti da je u još jednoj u nizu akcija USKOK-a i zadarske policije razbijen lanac švercera duhana i cigareta, Ivana Pezo Moskaljov započela je s istragom. Gdje zaplijenjena roba završava?

Pokrenuta je istraga protiv 11 okrivljenika i tereti ih se za krijumčarenje i prodaju 10 tona duhana i 5300 šteka cigareta. Državni proračun oštećen je, sumnja se, za najmanje 9 milijuna kuna.

Domišljati krijumčari

Kakav je sve ulov do sada pao u ruke policiji objašnjava Ivana Pezo Moskaljov. Javila se iz najvećeg hrvatskog skladišta Carinske uprave u Hrvatskoj.

''Milijunski ulov! Nema čega nema, od igle - do lokomotive. Najveći dio zauzimaju duhanski proizvodi s crnog tržišta. Tu je i duhan pronađen prije nekoliko dana. Otprilike 11 i pol tona. Kutija po pakiranju iznosi 120 kilograma. Carinici su imali sreće, uhvatili su krijumčare. Najviše ga dolazi iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske'', kazala reporterka Ivana Pezo Moskaljov.

Robert Kučinac, carinski službenik koji radi taj posao od 1992. godine, kazao je da je to sve normalno. ''Sve je to dio posla. Uz duhan, tu je primjerice i alkohol ili roba koja povrijeđuje Zakon o žigu. Većinom je to krivotvorena roba", objasnio je Kučinac pa usput pokazao, na stroju za rezanje duhana koji je također zapljenjen kako se reže duhan i što to znači njima. 

"Ako je riječ o sitno rezanom duhanu - ne možemo ga komercijalizirati. Ako imamo duhan u listu, ponudit ćemo ga ovlaštenim prerađivačima na otkup. Cijena nije velika, ali učinak je veći nego da propadne i stvaramo troškove za državu'', pojasnio je Kučinac u Dnevniku Nove TV.

Krijumčari postaju sve domišljatiji, robu skrivaju čak i u ruksacima za dostavu hrane. ''Ovo je jedan od prvih takvih slučajeva. Ne znači da ih više neće biti'', istaknuo je Kučinac.

Pročitajte i ovo Ministar Zdravko Marić Veće trošarine od 1. ožujka Marić otkrio koliko bi kutija cigareta mogla poskupjeti. O mjerama pomoći za poduzetnike: "Vrlo vjerojatno će biti nastavljene..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pritvorena sedmorica Kamionima prošvercali više od 150 tona duhana, državu oštetili za više od 122 milijuna kuna: Policija kod njih pronašla i drogu, oružje, novac...

Roba koja se u skladištu čuva svojevrsni je dokaz i u sudskom postupku pa se do njegova okončavanja i čuva. ''Kada presuda bude pravomoćna ili kad sud odredi da se duhan može komercijalizirati, pokrećemo neposrednu prodaju prerađivačima duhana. U zadnje vrijeme su sudovi žurniji, u odnosu na prije par godina'', rekao je Kučinac.

Dio robe se uništava, dio završava na javnoj dražbi, a dio se donira humanitarnim udrugama.

''Većina robe koja se donira je strana roba, a stranu robu dodjeljuje povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za besplatnu dodjelu. Primjerice bijela tehnika. Vjerujem da će to raspodijeliti na više humanitarnih udruga kojima će to sigurno dobro doći'', rekao je Kučinac.

Krivotvore se parfemi, odjeća, obuća, stolice...

Interesa na javnim dražbama, kazao je Kučinac, uvijek ima. Sav novac s javne dražbe završava u državnom proračunu.

Više o zapljenama pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene