Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veće trošarine od 1. ožujka

Marić otkrio koliko bi kutija cigareta mogla poskupjeti. O mjerama pomoći za poduzetnike: "Vrlo vjerojatno će biti nastavljene..."

Aktualno Galerija Zdravko Marić Zdravko Marić Foto: DNEVNIK.hr Ministar Zdravko Marić Ministar Zdravko Marić Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar Josip Aladrović Galerija 1/3 >>
Ministar financija Zdravko Marić danas je na Vladi predstavio uredbu o novoj visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode.

Marić je otkrio je koliko će rasti same trošarine te koliko bi u konačnici moglo iznositi poskupljenje duhanskih proizvoda. 

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Ilustracija Dan bez duhanskog dima Porazne brojke na Dan nepušenja, Capak upozorio: "Samo je jedna stvar štetnija od cigareta"

"Povećava se visina trošarina na cigarete te iznos minimalne trošarine na cigarete. Specifična trošarina iznosit će 400 kuna na tisuću cigareta, u odnosu na dosadašnjih 370 kuna", kazao je Marić.

Poručio je kako se proporcionalna trošarina za cigarete ne bi mijenjala te bi ostala 34 posto od maloprodajne cijene cigareta, dok bi se minimalna trošarina na cigarete povećala na 888 kuna za 1000 komada cigareta, u odnosu na dosadašnje 824 kune. Povećavaju se i trošarine na sve vrste duhana za pušenje, i to na 860 kuna za jedan kilogram (s postojećih 800 kuna). Za cigare i cigarilose trošarine će s postojećih 800 porasti na 860 kuna na tisuću komada.

Za grijane duhanske proizvode trošarine će porasti na 1400 kuna za jedan kilogram u odnosu na postojećih 800, a za nove duhanske proizvode 860 kuna u odnosu na postojećih 800 kuna po kilogramu. Za e-tekućine trošarine se ne mijenjaju te ih i dalje neće biti.

Nove trošarine stupaju na snagu s prvim ožujkom, a ukupno bi do kraja godine u proračun trebale donijeti 300 milijuna kuna.

"Odluka o cijeni je na proizvođačima, ali prema našim izračunima kutija cigareta ne bi trebala poskupjeti više od dvije kune", kazao je Marić.

Kad je riječ o grijanom duhanu, kazao je da za njega nemaju procjene o eventualnom poskupljenju.

Hoće li se mjere pomoći produljiti?

Nakon sjednice Vlade ministar Marić komentirao je i mjere za gospodarstvenike nakon popuštanja mjera u ponedjeljak.

"Nastavit ćemo dijalog s predstavnicima svih djelatnosti koje su i dalje pod utjecajem mjera. Razgovarat ćemo i čuti promišljanja. I dalje ostajemo pri jasnom stavu da su zdravlje i očuvanje radnih mjesta prioriteti", kazao je Marić. 

Na pitanje s čime uspoređivati pad prometa koji poduzetnici moraju prijaviti da bi dobili potpore, s obzirom na to da je lani u ožujku sve bilo zatvoreno, Marić je poručio kako će se i o tome razgovarati. 

Nije želio izravno odgovoriti hoće li se mjere produljiti.

"Vrlo vjerojatno će biti nastavljene, ali na koji način, još ne mogu reći. Znat će se ovih dana što će se točno produljiti", rekao je i dodao da će to ovisiti o stanju u proračunu.

Poručio je da današnje stanje u proračunu bilježi očekivan pad prihoda od 4 do 5 posto.

"Manji pad je kod doprinosa, što znači da je trend zapošljavanja očuvan", rekao je. 

O dugu prema veledrogerijama

Osvrnuo se i na dug prema veledrogerijama te kazao da je učinjeno puno toga da se povećaju izdvajanja za zdravstvo.

"Svaku uštedu koju smo imali usmjeravali smo u zdravstveni sustav, ali trebat će učiniti još puno više. Kamo sreće da se obveze u zdravstvu odnose samo na veledrogerije", rekao je Marić.

"Ne možemo riješiti tu problematiku stalnim upumpavanjem dodatnih sredstava u zdravstveni sustav."

Podsjetio je da je zadnja preraspodjela u državnom proračunu prema veledrogerijama bila krajem u 2020.. Tada je veledrogerijema uplaćeno više od 2 milijarde kuna.

Novinari su ministra pitali hoće li se od ponedjeljka otvoriti i sajmovi na otvorenom, rekao je da će to detaljnije pojasniti Stožer.

Nakon Marića novinarima se obratio i ministar rada Josip Aladrović.

Aladrović: "Možemo očekivati nastavak pomoći"

Na još jedan upit mogu li poslodavci i dalje očekivati potpore, ni ministar Aladrović nije konkretno odgovorio.

"Kao i uvijek, mi smo bok uz bok poslodavcima i radnicima. U ožujku možemo očekivati pomoć prema poslodavcima. Ugostitelji neće moći raditi u punom obujmu i možemo očekivati nastavak pomoći", rekao je Aladrović. 

Osvrnuo se i na najave o COVID dodatku za umirovljenike i najavio kako je za danas najavljen sastanak s maticom i sindikatom umirovljenika.

"Traženja od 1,3 milijarde kuna trenutačno proračun ne može podnijeti, ali možemo razgovarati o tome da nađemo neko rješenje", rekao je Aladrović i dodao kako još nije sigurno da će se COVID dodatak zaista i uvesti. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene