Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosjetili se

Doskočili trgovcima koji nisu htjeli slati cijene: Četiri mjeseca od uvođenja eura Filipović u trgovine poslao popisivače

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo gospodarstva pohvalilo se kako će na stranici Kretanje cijena od sutra biti dostupne cijene još sedam trgovačkih centara.

Uz Konzum, KTC i Tommy, koji dostavljaju cijene za stranicu Kretanje cijena, od sutra će potrošači moći vidjeti i cijene drugih supermarketa. 

"Sutra, 24. ožujka 2023., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja upotpunit će web-stranicu s novim cijenama iz ostalih sedam velikih trgovačkih lanaca za 365 artikala koji se prate na stranici. Unosom novih podataka na web-stranicu dodatno će se osnažiti postojeća 'bijela lista' trgovaca koja će sada biti potpunija te će se cijene u trgovačkim lancima moći lakše i kvalitetnije uspoređivati", pohvalili su se u Ministarstvu gospodarstva.

"Bijelom listom nastojimo dodatno podići potrošačku kulturu hrvatskih građana kojima web-stranica Kretanje cijena služi za dobivanje informacija koji trgovački lanci spuštaju, a koji neopravdano podižu maloprodajne cijene iz potrošačke košarice koja se prati na stranici. Na taj način omogućavamo da građani informirano donose odluke o kupovini i daju povjerenje onim trgovcima koji slijede načela solidarnosti u vremenu nestabilnosti i krize", izjavio je savjetnik ministra Filipovića Jurica Lovrinčević.

U Ministarstvu se hvale kako je stranica od 17. veljače 2023. do danas posjećena 440.000 puta.

"Bitno je naglasiti da trgovci Konzum, KTC i Tommy nisu dizali svoje marže za proizvode koji se na stranici prate. Također, evidentan je izostanak neopravdanih poskupljenja i od proizvođača i distributera za proizvode koji se prate na stranici", kažu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poznate i iznimke Sad je i službeno: Vlada zabranjuje rad nedjeljom, ministar objavio detalje, poznat datum početka primjene

Pročitajte i ovo Ilustracija podaci DZS-a Uplašeni zbog eura ili inflacije? Hrvati ipak nisu trošili sumanuto, objavljeni podaci za prosinac

Na stranici su uspoređene cijene u odnosu na 31. prosinca 2022. za 78 kategorija proizvoda. Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka 2023. vidljivo je da je ukupna vrijednost košarice svih proizvoda koji se prate na stranici dva posto niža u usporedbi s cijenama koje su bile važeće na 31. prosinca 2022.

"Napominjemo da su ovaj tjedan svim trgovcima ponovno poslani dopisi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se dobrovoljno priključe partnerima 'bijele liste' i dostave cijene za artikle koji se na listi prate. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja preko vanjskih popisivača popisalo je cijene u sedam trgovačkih lanaca koji se dosad nisu priključili projektu", kažu u Ministarstvu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene