Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasterećenje sudova

Od 1. siječnja na vrata dužnika kucat će javni ovršitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prvim danom siječnja iduće godine na kućna vrata svim dužnicima pokucat će javni ovšitelji. Oni su uvjet Europske unije iz poglavlja 23. Provodit će ovrhe, dražbe i deložacije i time rasteretiti pretrpane sudove.

Automobil, bankovni račun, namještaj - s financijskim problemima lako može postati imovina pod ovrhom. Od 1. siječnja iduće godine dužnicima će na vrata kucati javni ovršitelji. Provođenje ovrha i popisivanje imovine te održavanje dražbi njihov je glavni posao.

Pročitajte i ovo Ilustracija USKOK POKRENUO ISTRAGU Osveta sudske službenice: Zamjerili joj se, pa im pisala lažna dugovanja i ovrhe i slala ih na sud Blokada im nije smetala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Izbjegli ovrhu Pitanje koje bode u oči: Kako su bogati dužnici uz blokirane račune nastavili održavati svoj životni stil?

'Trenutno je na Općinskom sudu u Osijeku u tijeku nekih 20-ak tisuća predmeta', kazala je Mira Brnjevarac sutkinja općinskog suda u Osijeku.

Statistike su zastrašujuće. Na razini Republike Hrvatske blokirano je 165.000 računa građana. U Fini je zaprimljeno 872.051 osnova za plaćanje. Na javnu dražbu idući mjesec ide 930 pokretnina i nekretnina.

'Razmatramo postoji li dodatni prostor kako bismo olakšali tim ljudima', kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Do sada su od ovrhe izuzete invalidnine, stipendije, rodiljne naknade i dječji doplatak. No, da je zakon jedno, a praksa drugo na svojoj je koži osjetio Ranko Boban.

'Nad mojom invalidninom je provela ovrhu Slatinska banka', kazao je umirovljeni ratni veteran.

Ovršiteljima se ne bi smjele događati takve pogreške. Nadzirat će ih Ministarstvo i Komora. Javni ovršitelji jedan su od uvjeta Europske unije u poglavlju 23. Njih 100 trebalo bi ubrzati proces i rasteretiti sudove.

'Oni su diplomirani pravnici. Moraju imati još veću, da tako kažem uvjetno rečeno, kvalifikaciju od sudaca, položen javnoovršiteljski ispit', pojasnila je sutkinja Brnjevarac.

Naknadu za svoj rad uzimat će iz postotka vrijednosti zaplijenjenje imovine. A ako naprimjer zaplijene imovinu vrijednu do pola milijuna kuna, uz naknadu, u svoj će džep spremiti i dodatne 3.000 kuna nagrade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene