Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća resocijalizacija

Tko je kriv za strašni napad pasa u Varaždinu? Stručnjak ima važnu poruku za sve vlasnike

Aktualno Galerija Boris Krizman - 1 Boris Krizman - 1 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić Katarina Jusić Foto: DNEVNIK.hr Pas na pregledu zubi Pas na pregledu zubi Foto: DNEVNIK.hr +0 Boris Krizman - 2 Galerija 1/4 >>
Nakon što su dva bulterijera napala velikog švicarskog planinskog psa i njegovu vlasnicu u Varaždinu, postavljaju se brojna pitanja o odnosu psa i vlasnika. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić o ovoj je temi razgovarala s uzgajivačem pasa Borisom Krizmanom.

Nakon što su dva bulterijera, koja nisu bila na uzici, napala i ozlijedila 67-godišnjakinju i njezina ljubimca u Varaždinu, postavlja se pitanje koje je rješenje za ovako agresivne pse, ali i za njihove vlasnike. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić razgovarala je o incidentu s uzgajivačem pasa, ali i ovlaštenikom za provođenje testa socijalizacije opasnih pasa Borisom Krizmanom

O tome čija je krivica kada se dogodi ovakav ili sličan napad, Krizman je vrlo sigurno i bez razmišljanja odgovorio da je to sigurno vlasnik. "Sigurno je vlasnik. Da ne kažem baš sto posto, ali sigurno je vlasnik krivac za ovakve napade", rekao je.

Pročitajte i ovo Danilo Latin Meduza sve manje Hrvatski ribari nakon snimki meduza na talijanskoj strani Jadrana: "U proteklih mjesec dana mi gotovo da ih nismo uočili"

Iako je ovaj slučaj zapravo slučaj vrlo ozbiljnog napada psa, Krizman ne smatra da se taj pas ne može resocijalizirati. "Naravno da može. Svaki se pas može resocijalizirati. Možda malo više truda treba s takvim agresivnim pasminama, ali svaki se pas može resocijalizirati", rekao je.

Što je ključno kod resocijalizacije?

Krizman je naglasio da je, kada govorimo o socijalizaciji i resocijalizaciji bilo koje vrste psa, pa čak i onih koje se smatra opasnima, važna i uključenost vlasnika u proces. "Najbitnije je školovanje. Hrvatski kinološki savez provodi razne tečajeve za školovanje, ima mnogo mogućnosti", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Živjeli od donacija Nakon 15 godina ukida se rad pčelarske službe u Zagrebu: "Molili smo ih, ali ništa od toga..."

"Savjetovao bih i vlasniku da sa psom odradi školovanje. Ne samo da pas kod nekog ovlaštenog položi test nego, dakle, da i vlasnik bude uključen. Dok god vlasnik psa ne zna njime vladati, to nije dobro", dodao je Krizman.

Za kraj je objasnio i kako ti testovi i izgledaju. "Imate život psa u gradu, na primjer auto zatrubi, netko priđe i pita nešto, netko pretrči ulicu - sve se ove stvari u gradu događaju i pas mora biti naviknut na njih. Isto tako, kad kraj drugog psa prođe, da ga niti ne pogleda. Takve se stvari vježbaju", ispričao je Krizman.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene