Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE I DO 6 SATI

Nervoza raste, putnici pred granicom masovno trube: Policija objasnila kad očekuju smanjenje gužvi

Aktualno Galerija Gužve na granicama i naplatnim kućicama - 2 Gužve na granicama i naplatnim kućicama - 2 Foto: Goran Mehkek/Cropix Srna Bijuk, novinarka Nove TV Srna Bijuk, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Gužve na granicama i naplatnim kućicama - 3 Gužve na granicama i naplatnim kućicama - 3 Foto: Goran Mehkek/Cropix Gužve na granicama i naplatnim kućicama - 4 Gužve na granicama i naplatnim kućicama - 4 Foto: Goran Mehkek/Cropix +12 Čekanja na naplati cestarine - 4 Galerija 1/17 >>
Na graničnom prijelazu Hrvatske i Srbije - Bajakovo - od jutra nepregledne kolone vozila. Na ulazak u Hrvatsku čeka se i do šest sati. Gužve su se stvarale i na naplatnim kućicama.

Kakvo je stanje na naplatnim kućicama u 19 sati provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

"I dalje je pojačan priljev vozila kao i cijeli dan, posebna gužva je na naplatnoj postaji Zagreb Istok u smjeru Bregane gdje je, kao i cijelog dana, kolona od 500 metara, a to su uglavnom čekanja do 10 minuta", javila je reporterka.

Očekivao se ovaj pojačan promet zbog produženog vikenda i odlaska na skijanje. Zastoja je bilo i zbog prelaska na euro, odnosno bilo je problema s plaćanjem. Na samoj granici, pred samom Breganom nije bilo zastoja i nije bilo većih gužvi, iz HAC-a kažu da će novi test biti povratak skijaša. Ono što svi čekaju je novi sustav i ukidanje rampi. Jednog dana ovdje bi se trebalo prolaziti samo očitavanjem registracije. To je posao vrijedan 500 milijuna kuna koje HAC planira povući iz EU fondova, javila je reporterka.

"Za kraj dodajmo da se i dalje najduže čeka na ulasku u zemlju, na Bajakovu se i dalje čeka 6 sati, a na prijelazu Hrvatska Kostajnica čeka se četiri sata", dodaje Srna Bijuk.

Raste nervoza među putnicima

Brojni vozači trubili su u automobilima dok su čekali na policijsku i carinsku kontrolu. Na prijelazu između Tovarnika i Šida čeka se do tri sata. Pojačan promet, kažu u policiji, nije rezultat šengenskih kontrola, već završetka blagdana i godišnjih odmora.

"Od 5. Jutros smo krenuli iz Čelinca... Gužva je. U Gradiškoj smo stajali, ovdje sat, tamo na granici četiri i po sata... Jedva su nas pustili tamo na pumpi, ne da ni policija nikud proći", kazala je Marijana ekipi Dnevnika Nove TV.

Nakon prelaska granice, na najprometnijoj autocesti A3 veći dio prometa slijevao se i na naplatu Zagreb istok. Tamo je ovog vikenda zabilježen dnevni promet s više od 35.000 vozila. Iako su sve naplatne kućice otvorene, čekanja su neizbježna.

Iz PU vukovarsko-srijemske dodaju kako se na graničnim prijelazima s BiH čeka nekoliko sati.

"Najveće kolone su na graničnom prijelazu Bajakovo gdje se na ulazak u zemlju čeka u prosjeku oko šest sati", potvrdio je Hini glasnogovornik policijske uprave Dragoslav Živković.

Normalno je, kaže, da pri višesatnim čekanjima ima i nervoze među putnicima.

"Nije bilo do sada razloga za postupanjem policije, a jedini izraz nervoze zbog čekanja bila su trubljenja pojedinih vozača", napomenuo je Živković.

Očekuje, kaže, da bi narednih dana trebalo doći do smanjenja gužvi na graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Narančasti meteoalarm BUDITE OPREZNI Opasni uvjeti: Prognostičari DHMZ-a izdali narančasti meteoalarm za dvije hrvatske regije

"Teško je to predvidjeti jer ima i onih koji još nisu niti krenuli na put upravo očekujući da bi se tijekom današnjeg dana i večeri mogle stvoriti gužve na prijelazima", rekao je.

U svakom slučaju, ističe, hrvatska policija raspolaže s dovoljno resursa kako bi promet preko graničnim prijelaza tekao nesmetano uz doduše otežane uvjete, "Kapacitet prijelaza je takav kakav je dok s druge strane, moramo ispuniti i sve granične norme posebice vezane uz šengenski prostor čijom je članicom Hrvatska postala od 1. siječnja", podsjetio je Živković.

Pročitajte i ovo Gužva na ulazu u Zagreb - 3 BUDITE NA OPREZU Prometni kolaps i dalje traje: Za ulazak u Hrvatsku čeka se satima, kolone i gužve i na naplatnim postajama

Hrvatski autoklub također javlja kako su na nekim graničnim prijelazima višesatna čekanja i kako je pojačan promet na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče između naplatne postaje Lučko i čvora Karlovac u oba smjera i na A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene