Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos s preračunavanjem

Slovenija ih je podijelila svakom kućanstvu, a mi samo 60.000: Starijoj populaciji zlata bi vrijedilo

Aktualno Galerija Kalkulator za euro - 6 Kalkulator za euro - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kalkulator za euro - 1 Kalkulator za euro - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kalkulator za euro - 3 Kalkulator za euro - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kalkulator za euro - 4 Kalkulator za euro - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kalkulator za euro - 5 Galerija 1/6 >>
Dok potrošači više ne znaju je li nešto poskupjelo zbog eura ili inflacije, činjenica je da već sedam dana plaćamo novom valutom. Kalkulator za preračunavanje po tečaju iz kune u euro i obrnuto dobro bi došao kupcima. U Sloveniji je svako kućanstvo dobilo jedan, a u Hrvatskoj ih se podijelilo tek 60.000.

Kalkulator koji automatski pretvara eure u kune jedan je od načina kako se pripremalo građane na dolazak eura. No mnogi za njega ni ne znaju. Kako i bi kada ih je u Hrvatskoj podijeljeno 60.000, a samo umirovljenika ima 1,2 milijuna. Iz Udruge zaštitu potrošača podsjećaju da je Slovenija, prije uvođenja eura, svakom kućanstvu podijelila kalkulator.

"Nismo očekivali da dobije svako kućanstvo, ali bar ova starija populacija. Stalno govorim da ima 270 tisuća umirovljenika s mirovinom od 1800 kuna. Njima bi ovo zlata vrijedilo", rekla je Ana Knežević, predsjednica spomenute udruge.

Pročitajte i ovo Vlasnik psa koji je izgrizao djevojčicu - 3 BIO JE PIJAN, A PAS JE POBJEGAO Vlasnik psa koji je ugrizao djevojčicu (5) za nogu: "Daj odje*ite!"

Iz Hrvatske narodne banke kažu da su kalkulatore dijelili Crveni križ, Caritas, Zajednica saveza osoba s invaliditetom, umirovljeničke i potrošačke udruge.

"U procesu javne nabave nije se naručilo 1,2 milijuna konvertera (ukupan broj umirovljenika) ili 1,45 milijuna konvertera (ukupan broj kućanstava) zbog toga što se procijenilo da bi to bio preveliki trošak u okviru cjelokupne vrijednosti javne nabave", stoji u odgovoru HNB-a na upit reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk.

Pročitajte i ovo ilustracija ZLOSTAVLJANJE U CRKVI Slovenski jezuiti zatražili oprost: Njihov član koristio "psiho-duhovnu" kontrolu za seks

Zato su izradili mobilnu aplikaciju s kalkulatorom koji automatski preračunava eure. Aplikaciju je preuzelo nešto više od 200.000 građana. Stajala je 275.000 kuna, a 60.000 fizičkih kalkulatora koštala su 831.000 kuna. Uz to su se, kaže HNB, dijelile brošure s tablicom preračunavanja.

Muke po preračunavanju još će potrajati, zbog čega će i dvojno iskazivanje cijena trajati do kraja godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene