Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ETNIČKI MOTIVIRANA MRŽNJA

Milošević osudio nedavne napade u Splitu i Vukovaru: ''Strašno i sramotno je da se to uopće događa''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Boris Milošević reagirao je u nedjelju na nedavne događaje za koje navodi da ukazuju na to da se radi o zločinima iz etnički motivirane mržnje, naglasivši da se na to ne treba navikavati, već prepoznati, prevenirati, procesuirati i kazniti.

"Danas nažalost opet moram reagirati na događaje koji ukazuju na to da se radi o zločinima iz etnički motivirane mržnje. Smatram bitnim da se govori i piše o toj temi jer je važno da ne prihvaćamo niti se navikavamo na zločin iz mržnje kao nešto neizbježno, svakodnevno, uobičajeno. Da ne relativiziramo nasilje i mržnju kao dio neke supkulture, navijačke ili bilo koje druge, već da radimo na njihovu prepoznavanju, prevenciji, procesuiranju i kažnjavanju", napisao je Boris Milošević na svom Facebooku.

Osvrnuo se na nedavni napad nepoznatih osoba na dvoje državljana Srbije, koji su ga podsjetili na napad šipkama na vaterpoliste Crvene Zvezde na splitskoj Rivi.

"Strašno i sramotno je da se to uopće događa i da se događa sad u vrijeme kad se borimo za svakog gosta na početku sezone. Još više zabrinjava to što se kontinuirano događa u Vukovaru, gdje je na središnjem gradskom trgu skupina od nekoliko muških osoba napala maloljetnike uz povike 'bando četnička'. Naglašavam da su žrtve napada maloljetnici", stoji u Miloševićevoj objavi.

Oštro je osudio oba događaja te očekuje od policije da pronađe napadače iz Splita i da pravosuđe adekvatno procesuira vukovarske napadače, odnosno recidiviste, koji su od ranije poznati policiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objava stigla do policije Stigla ga je karma: Mladić pozivao na nasilje prema navijačima nogometnog kluba, pa zaradio kaznenu prijavu

Pročitajte i ovo Sramotni transparent osvanuo je u zagrebačkoj Kustošiji - 2 Zbog opasnosti da ne ponove djelo Šestorici mladića okrivljenih za sramotan transparent na Kustošiji određen istražni zatvor

Zahvalio se pritom gradonačelniku Splita na javnoj reakciji, navodeći kako Split nije zaslužio da se zbog nasilnika etiketira kao grad slučaj. "Još je manje Vukovar zaslužio da ne bude sigurno mjesto za sve mlade, Srbe i Hrvate", piše.

Milošević smatra važnim da politika ne bude izvor i inspiracija zločina iz mržnje te da se nacionalni i lokalni političari ne koriste riječima koje raspiruju mržnju, već da svojim porukama i postupanjem grade atmosferu dijaloga i tolerancije uz osudu svake pojave, grafita, povika, fizičkog nasilja usmjerenog prema drugom zbog njegove rasne, vjerske, nacionalne ili etičke pripadnosti, jezika, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta i bilo kakvih drugih osobina.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene