Za sve koji idu na more, jedna napomena. Cijene smještaja su porasle. Mario Jurič usporedio je cijene u Hrvatskoj s nekim drugim turističkim zemljama koje bi možda mogle odvući i naše goste.

Galerija Plaža - 2 Plaža - 1 Tomislav Fain +0 Cijena noćenja u hotelima s 5 zvjezdica

Početak vikenda na granici obilježila je velika gužva. Na ulaz u Hrvatsku čekalo se i do dva sata, a na moru se tražilo idealno mjesto za rashlađivanje. U Duće su stigli Česi.

Vezani članci Ilustracija Unajmio kuću u Istri i uplatio akontaciju: Kada je stigao na odmor, nastala je drama Danilo Latin Hrvatski ribari nakon snimki meduza na talijanskoj strani Jadrana: "U proteklih mjesec dana mi gotovo da ih nismo uočili"

''Super je, ali malo oblačno'', rekla je posjetiteljica iz Češke.

Dočekale su ih, tvrde, primjerene cijene noćenja. ''Ali ako su cijene niže, imamo više novca za trošiti, tako da uvijek mogu biti niže'', kaže posjetitelj iz Slovačke.

Cijela sezona ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Rezervacije u hotelima dolaze u zadnji trenutak. Noćenje u luksuznom hotelu danas stoji oko 400 eura, a cijene ne planiraju snižavati.

''Mislimo da su naše cijene primjerene zato što vodimo hotel s 5 zvjezdica, luksuzan butik, personaliziranu i kompletnu uslugu drugačiju od drugih. Smatramo da ne trebamo sniziti cijene zbog ovakve situacije'', objasnila je Josipa Sičić, voditeljica hotela.

Cijene u nekim apartmanima ipak su prilagodili, posebno domaćima.

''Što se tiče visoke sezone nisam dirala cijene jer ona diktira ugled destinacije, tako da na taj način ne dozvoljavam da se smanjuje cijena'', govori Barbara Marković.

Cijene smještaja su rasle, potvrđuju u Udruzi putničkih agencija.

''Ako uspoređujemo cijene s prošlom sezonom, one jesu išle gore'', rekao je Tomislav Fain, Udruga hrvatskih putničkih agencija.

Provjerili smo što nude druge destinacije. Tražili smo hotel od pet zvjezdica s doručkom u centru te smo s tim uvjetima pronašli luksuzni hotel u Barceloni već od 202 eura, dok u Ateni u takvom hotelu nude noćenje već od 105 eura. U Istanbulu je cijena već od 63 eura, a Dubrovnik nudi cijenu od 285 eura.

''Mi se ne trebamo voditi s drugim zemljama i što one rade koje imaju veće kapacitete nego naša. Ono što mi moramo je držat naše cijene i dati kvalitetu za taj novac koji gost plati'', dodaje Fain.

No, cijene određuje i ponuda i potražnja. ''Došli smo na Regatu gledat tatu i čini mi se skroz pristupačne cijene'', kaže Anita, Trogir.

Koliko će gostiju na kraju doći i koliko eura će ostaviti, nitko ne zna, ali se zna da od nedjelje gotovo cijela Hrvatska više nije na njemačkoj crvenoj listi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju