Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šarviz Dola

Nove identifikacije iz masovne grobnice kod Vukovara. Medved poručio: "Naša postignuća su daleko od onoga što svi zajedno želimo"

Aktualno Galerija Tomo Medved u Vukovaru - 8 Tomo Medved u Vukovaru - 8 Foto: Vlado Kos/Cropix Tomo Medved u Vukovaru - 7 Tomo Medved u Vukovaru - 7 Foto: Vlado Kos/Cropix Tomo Medved u Vukovaru - 6 Tomo Medved u Vukovaru - 6 Foto: Vlado Kos/Cropix Tomo Medved u Vukovaru - 5 Tomo Medved u Vukovaru - 5 Foto: Vlado Kos/Cropix +13 Tomo Medved u Vukovaru - 4 Galerija 1/18 >>
Još pet posmrtnih ostataka civila i branitelja, ekshumiranih iz masovne grobnice kod Svinjarevaca na vukovarskom području, identificirano je u petak u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru, a nazočan je bio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Iz masovne grobnice žrtava velikosrpske agresije 1991., koja se nalazi na lokalitetu poznatom kao Šarviz Dola, ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 11 osoba, od kojih su četiri identificirane u travnju, a današnjom identifikacijom obitelji su prihvatile DNA nalaze za još pet osoba nestalih u Domovinskom ratu, rečeno je novinarima.

Identificirana dva civila iz Vukovara i tri hrvatska branitelja iz Berka

Sve osobe nasilno su odvedene tijekom rujna i listopada 1991. s područja Vukovara i Berka, muškog su spola i u dobi od 25 do 60 godina, a među danas identificiranima su dva civila iz Vukovara i tri hrvatska branitelja iz Berka.

Pročitajte i ovo Pitanje ratne odštete - 1 Odluka Haškog suda Presuda Miloševićevim suradnicima pokrenula pitanje ratne odštete: "Za pola milijuna Hrvata koji su bili istjerani iz svojih domova"

"I ova današnja identifikacija rezultat je uloženih napora svih uključenih u ovaj iznimno zahtjevan i složen proces, koji je za nas prioriet. To je ujedno pokazatelj naše pune posvećenosti pronalasku svih osoba nestalih u Domovinskom ratu", rekao je potpredsjednik Vlade ministar Tomo Medved.

"Drage obitelji, iako su naša postignuća daleko od onoga što svi zajedno želimo, a to je doznati istinu o sudbini svih naših nestalih, vjerujem da prepoznajete napore koje ulažemo u ovaj iznimno osjetljiv i složen proces", dodao je.

Ministar Medved zahvalio je obiteljima nestalih na strpljenju, ali i svima ostalima koji su uključeni u potragu za nestalim osoba iz Domovinskog rata, što je prioritetno humanitarno pitanje.

Pročitajte i ovo Jovica Stanišić i Frenki Simatović Posljednja presuda Haaga Miloševićevi suradnici osuđeni na dugogodišnje kazne: Krivi za nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva

U sedam godina pronađene tri masovne i niz pojedinačnih grobnica, ekshumirane 173 osobe

Po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, u proteklih sedam godina terenska istraživanja provedena su na 364 lokacije, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 173 osoba.

U tom razdoblju sveukupno je identificirano 253 osoba, hrvatskih branitelja i civila. Na području Vukovarsko-srijemske županije, pretraženo je 126 lokacija, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 39 osoba.

Uz Šarviz Dolu, gdje se i nadalje provodi istraživanja terena, na području Vukovara već duže vrijeme pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli, a česte pretrage terena provode se i na području Banovine.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1807 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 504, od kojih je 376 nestalih i smrtno stradalih na području Vukovara i prigradskih naselja.

Ministar Tomo Medved se u Vukovaru pridružio članovima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke na obilježavanju 30 godina zajedništva, rada i djelovanja u potrazi za najmilijima.

Tim povodom je položio i vijenac na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene