Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Haškog suda

Presuda Miloševićevim suradnicima pokrenula pitanje ratne odštete: "Za pola milijuna Hrvata koji su bili istjerani iz svojih domova"

Aktualno Galerija Pitanje ratne odštete - 3 Pitanje ratne odštete - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pitanje ratne odštete - 2 Pitanje ratne odštete - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pitanje ratne odštete - 1 Pitanje ratne odštete - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ištvan Bačko, žrtva zlostavljanja Arkanovaca Ištvan Bačko, žrtva zlostavljanja Arkanovaca Foto: DNEVNIK.hr +3 Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Galerija 1/8 >>
Presuda bivšim čelnicima srbijanske službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću pokrenula je opet pitanje ratne odštete. Oporbeni zastupnici od vlade traže da tuži Srbiju.

Hrvatska od Srbije mora tražiti ratnu odštetu - smatra zastupnik Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta. Treba iskoristiti, kaže, presudu bivšim šefovima srbijanske službe državne sigurnosti.

Iako se većinom odnosi na BIH, Haški sud utvrdio je i da dvojac Stanišić/Simatović kriv za ubojstvo Marije Senaši u Daljskoj planini. A ti isti stoje iza agresije na Hrvatsku.

I zato Mlinarić poziva vladu: "Da se natjera Srbiju da plati ratnu odštetu za pola milijuna Hrvata koji su bili istjerani iz svojih domova i protiv kojih se izvršila agresija, a posebno za logoraše koji su bili po srbijanskim logorima, koje je njihova tajna služba organizirala, vodila upravljala".

"Sigurno da ona ostavlja određen prostor da se može krenuti putem traženja ratne odštete jer i ta presuda govori o puno toga što se događalo u Domovinskom ratu iako mi u Hrvatskoj to znamo", navodi SDP-ov saborski zastupnik Mišel Jakšić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sabine Tandare Knezović.

Vlada sve prati

Iz Vlade sve prate. "Sada je to 15 godina i tu su uključeni i oni zločini koji su počinjeni na teritoriju Hrvatske što smatramo da je dobro. Mi ćemo to sve analizirati, vidjeti i razmotriti kako dalje s obzirom na ovu zadnju presudu", kazao je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija završena istraga Prijavljen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva: Silovao 29-godišnjakinju tijekom okupacije Lovasa

Sve se to, tvrdi Mostov Nikola Grmoja, predugo analizira.

"Ova presuda po meni nije temelj za traženje ratne štete. Činjenice su temelj. I to je Hrvatska i odgovorna suverena vlada trebala napraviti davno. Ako ništa, onda za logore u Srbiji gdje imamo izvješća", smatra Grmoja.

Devedesetih tražili odštetu

Hrvatska je 90-ih tražila odštetu, podsjeća ministar pravosuđa Ivan Malenica, u sklopu tužbe za genocid. Tada je odbijena, ali nisu digli ruke.

"Mi ćemo u narednim danima analizirati i vidjeti da li postoje osnove za pokretanje novih zahtjeva za naknadu štete", dodaje. Presudom nije u potpunosti zadovoljan.

"Žaljenje što Simatović i Stanišić nisu presuđeni za UZOP na području RH prije '92 kad su počinjena najstrašnija zločinstva na području Hrvatske", navodi.

Pročitajte i ovo Ahmići Tužna obljetnica Predsjednica MICT-a Santana: "Zločin u Ahmićima simbol je užasa"

Ištvan Bačko - i sam žrtva Arkanovaca iz Dalja, tvrdi - puno je više ubijenih. "Mog burazera su isto uhvatili, tri mjeseca se smrzavo i umro. Za njih još nitko nije odgovaro", navodi i pita se - hoće li.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene