Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drastična oseka

Dramatični prizori: More se povuklo, brodice ostale na suhom, otok postao poluotok. Stručnjak objašnjava što je uzrok te neobične pojave

Aktualno Galerija More nestaje - 2 More nestaje - 2 Foto: DNEVNIK.hr More nestaje - 3 More nestaje - 3 Foto: DNEVNIK.hr More nestaje - 1 More nestaje - 1 Foto: DNEVNIK.hr More nestaje - 4 More nestaje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 More nestaje - 6 Galerija 1/10 >>
Povlačenje mora zabilježeno je diljem Hrvatske, ali i uzduž talijanske obale. Najdramatičnije je u gradu na vodi - Veneciji. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Nasukali su se simboli Venecije - gondole. Kanali kojima je isprepleten ovaj biser Jadrana su suhi.

Čak 61 posto manje vode nego inače ima i najduža talijanska rijeka Po. I jezero Garda u Italiji je neprepoznatljivo, a otočić svetog Blaža zbog rekordno niskog vodostaja izgleda kao poluotok.

"Živim ovdje 18 godina i nikad nisam vidjela tako suho jezero", govori stanovnica mjesta uz jezero Lago di Garda. "Obično dolazim ovamo brodom, ali sada mogu hodati." S njom se slaže i Salvatore: "Ovo je dramatično za jezero, floru i faunu i za okoliš."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika zabrinutost Jednom od najposjećenijih mjesta u Europi prijeti nova suša: "Treba nam 50 dana kiše"

Dramatični su prizori i na hrvatskoj strani Jadrana. Oseka je u Stobreču ostavila brodice na suhom. Presušila je i lučica Valbandon u Fažani. Mještanin Ivan kaže kako je došao pogledati je li mu zbog velike oseke barka u vodi. "Nije još na suhom, ali dobro dira dno." Sumještanka Ksenija kaže kako prvi put vidi tako veliku oseku.

Takvi prizori rezultat su dvaju utjecaja, objašnjava Mirko Orlić, profesor na Geofizičkom odsjeku PMF-a.

"Kad se dva utjecaja zbroje, s jedne strane niska voda zbog plime i oseke, a s druge strane niska voda zbog djelovanja tlaka zraka, dobije se ovakav nizak vodostaj kakav se vidi", kaže profesor.

Pročitajte i ovo Venecija NAPRAVILI VELIKU ŠTETU Bizarna krađa u Veneciji: Pogledajte što su drski francuski lopovi uspjeli ukrasti

No zašto je prizor tako dramatičan u Veneciji? Orlić objašnjava da je riječ o tlaku zraka, "zato što u kanalima koji su niski, kada tlak zraka djeluje na more, onda imate djelovanje planetarnih atmosferskih valova. To su veliki valovi čije su valne duljine tisuću kilometara i kad oni dugo djeluju na Sredozemno more, onda istjeruju vodu iz cijelog Sredozemlja, ne samo Jadrana i ne samo lagune."

I u riječkom Mrtvom kanalu nesvakidašnji su prizori. Dok dio galebova plovi, drugi pak ovih dana koriste priliku za šetnju. Ivica iz Rijeke ne sjeća se ovakvih prizora u posljednjih 50 godina. "Da je bila baš ovako drastična oseka, ja to stvarno nisam vidio."

Kada će more ponovno na svoju razinu, odgovor zna profesor Orlić. "Kad se planetarni valovi pomaknu, kad umjesto brijega vala koji dominira Jadranom dođe dol vala, onda će se tlak zraka smanjiti i razina mora će se podignuti i sva ta voda koja je iz Sredozemlja istekla u Atlantik će se vratiti."

Sve može potrajati danima jer se i planetarni valovi zbog klimatskih promjena dodatno usporavaju. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene