Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MJESECIMA SVI ŠUTE

Dnevnik Nove TV doznaje: Protiv vojnih obavještajaca iznesene su ozbiljne optužbe, o svemu je upoznat i državni vrh. Što su dosad poduzeli?

Aktualno Galerija +0 Franko Vidović, član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Galerija 1/1 >>
Već mjesecima svi šute o navodnim nezakonitim radnjama unutar vojno-obavještajnog sustava! Prijave za to pisale su se i slale u Sabor, o svemu je informiran i državni vrh, ali javnost nije doznala - što su institucije poduzele na navode da se u vojnoj agenciji krši zakon. Tragom toga i Dnevnik Nove TV tražio je te i dobio neke odgovore.

Prije šest mjeseci o kršenju zakona obaviješten je premijerov kabinet, potvrđuju iz Vlade Dnevniku Nove TV.

"Ured predsjednika Vlade u prosincu 2020. godine zaprimio je predstavku kojom anonimni pošiljatelj ili pošiljatelji iznose navode o nezakonitostima u radu dužnosnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Navedena anonimna predstavka dostavljena je na postupanje Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Izvješće je klasificirano i njegov se sadržaj ne može objaviti niti prepričavati", priopćili su iz Vlade za Dnevnik Nove TV.

Kako je riječ o tajnim podacima, šute i s druge strane Markova trga - u Saboru. I oni su se bavili prijavama. "Nakon provjere Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrđeno je da je bilo kršenja zakona i takvo je izvješće jednoglasno s Odbora upućeno predsjedniku Sabora, Vlade i Republike", kazao je Franko Vidović, član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Nisu, kaže, preispitivali ničiju odgovornost. Tražilo se očitovanje svih aktera! Nedugo nakon svega Sabor je prihvatio lanjski izvještaj o radu ravnatelja spomenute vojne agencije. U Milanovićevu uredu tek potvrđuju: znaju i za prijave i za provjere! Jesu li tražili raščišćavanje ove situacije, je li i tko sankcioniran te što su poduzeli predsjednik i premijer, koji zajednički imenuju i razrješuju i čelnog čovjeka vojne agencije - nije poznato.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Javni natječaj MORH raspisao natječaj: 200 kandidata može se prijaviti za vojnu službu, pogledajte koji su uvjeti potrebni

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVODOM DANA ORUŽANIH SNAGA RH VIDEO Oni su jedna od najomiljenijih vojnih ''jedinica'': U njihovoj blizini nije pametno nešto skrivati

''Itekako znaju i zato i mogu saznati za svaki od tih detalja, ako se radi o nekakvoj devijaciji, a za to je odgovoran čelnik neke službe, oni ga vrlo lako mogu supotpisom smijeniti!", objasnio je bivši djelatnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Tonči Prodan. Prodan je bio pomoćnik predstojnika u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost, tijela koje nadzire rad čitavog obavještajnog sustava! U slučajevima poput ovog, kaže, svi se navodi detaljno provjeravaju.

Zasad nema službene potvrde ni da je "prvi vojni špijun" tražio da se prati i prisluškuje djelatnika jer je ukazivao na probleme, pa i kriminalne radnje unutar vojnog sustava. Iz MUP-a potvrđuju da provjeravaju prijetnje koje je prijavio bivši obavještajac, danas načelnik jedne slavonske općine.

"O svim do sada prikupljenim saznanjima izvijestili smo nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima. S navedenim odvjetništvom provodi se daljnje kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja te se poduzimaju radnje s ciljem prikupljanja dokaza relevantnih za vođenje daljnjeg postupka", rekli su iz MUP-a za Dnevnik Nove TV.

Kako bilo, nije ovo prvi put da su vojni špijuni pod povećalom! Bivši vojno-obavještajni vrh nepravomoćno je osuđen za milijunsku krađu u službi koju su vodili. Više od četiri i pol milijuna kuna namijenjenog istragama - pospremili su u vlastiti džep. 

Više o vojnim špijunima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene