Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REVITALIZACIJA LIKE

Plenković o delimitiranju porodiljnih naknada: ''Sve što ulažemo u ceste i poljoprivredu ima manje smisla ako nas ima manje''

Premijer Andrej Plenković u pratnji nekoliko ministara i ministrica posjetio je Liku i potvrdio da će se ići u deliminitranje porodiljnih naknada što i jest jedna od demografskih mjera koja je dio programa Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Gospiću s ličko-senjskim županom Ernestom Petryjem, a sudjelovao je i na svečanom otvorenju 23. "Jeseni u Lici" te će nazočiti otvaranju Razvojnog centra Ličko-senjske županije.

Nastojat ćemo pomoći razvoju Like, kazao je Plenković nakon sastanka s ličko-senjskim županom.

No oko Centra i dalje vladaju neke stare razmirice, naime, bivši Plenkovićev stranački kolega i nekadašnji ličko-senjski župan, a danas predsjednik stranke LiPO Darko Milinović još proljetos je javno izražavao nezadovoljstvo upozoravajući da HDZ Ličko-senjske županije odgađa registraciju ustanove koja će rukovoditi Razvojnim centrom te Županije.

Pročitajte i ovo Darko Milinović i Nina Obuljen Koržinek "To je sramota..." VIDEO Milinovića nisu pozvali na otvorenje spomenika Tesli, ali to ga nije spriječilo da se pojavi. Pogledajte kako je protekao razgovor s ministricom
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lika, primorje i otoci Službeno formirana stranka LiPO, Milinović poručio: ''Postajemo najjača politička regionalna stranka desnog centra''

"Pitam Andreja Plenkovića podržava li gospodarski terorizam svoje stranke u Ličko-senjskoj županiji", prozivao je tada Milinović bivšeg stranačkog šefa zbog odgađanja otvaranja poduzetničkog inkubatora u Gospiću u koji je uloženo 22,3 milijuna kuna, od čega je 18,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije.

Milinović se oglasio i danas tim povodom na Facebooku komentirajući da ''podvaljuju premijeru'': ''Danas otvara razvojni centar ličko-senjske županije koji je već otvoren u ožujku. Ipak premijer je premijer''.



 

"Vidio sam Dadu maloprije, dobro izgleda, ima dobru boju. Pitao sam ga da se nije vozio na motoru na Grobniku, da nije bilo nekog incidenta. Kaže da je ovaj put prošlo dobro", kazao je Plenković. 

"Što se tiče Centra, dakle, inkubatora, to je projekt vrijedan 18, 19 milijuna kuna. Koliko je meni poznato, sve pravne pretpostavke da se on otvori ostvarile su se tek u srpnju i stoga koristim ovu priliku da danas odemo tamo i da damo podršku radu tog Centra'', poručio je premijer.

Osvrnuo se i na pisanja medija da Vlada kani obiteljsku naknadu tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, koja sada iznosi najviše 5654,20 kuna, izjednačiti s punom plaćom zaposlenog roditelja koji koristi dopust i to najvjerojatnije od druge polovice sljedeće godine,

''Mislim da je ovo jako dobra demografska mjera da se mladi odluče imati što više djece. Vidjet ćemo kad će biti, imat ćemo još jedan sastanak, ali mislim da će to tijekom našeg drugog mandata sigurno učiniti, to je i bio plan. Tek idemo u pripreme proračuna, najvažnije je da Hrvatska opstane, bez demografije i ljudi sve ostalo ima manje smisla ako nas ima manje. Demografska politika je vrlo bitna'', istaknuo je Plenković i zaključio: '''Sve što ulažemo u ceste i poljoprivrede ima manje smisla ako nas ima manje''.

S obzirom na to da nije riječ o malom ukupnom iznosu potrebnom za tu mjeru, postavlja se pitanje otkud će se namaknuti novac, a Plenković je odvratio da će se kroz međuresorne konzultacije vidjeti koliko će to koštati

Upitan hoće li HDZ podržati Radovana Dobronića, kandidata predsjednika Republike Zorana Milanovića, za predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, Plenković nije želi govoriti: ''O tome ćemo drugi put''.

Iskoristio je, međutim, priliku komentirati milijarde eura koje su iz Europske unije stigle do državne blagajne: ''Mi smo danas 50 milijardi kuna u plusu, toliko smo dobili više nego što smo uplatili. Sad smo na 60 posto iskorištenosti, Ministarstvo ima zadaću da svi korisnici maksimalno iskoriste ovaj novac''.

S obzirom na to da se danas nije libio rukovati s ljudima iako to nije preporučeno zbog epidemioloških mjera, novinare je zanimalo kako to, a on je odvratio: ''Iskoristit ćemo malo ove dezinficijense koje imamo. Mislim da je odgovornost i i senzibilitet toliki da to nije problem. Svi su ovdje toliko toplog srca da je opasnost mala''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene