Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tvornica snova - McLaren

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
McLaren je objavio video isječke i niz fotografija kojima nude kratak pogled u njihov najnoviji proizvodni pogon – McLaren Production Center (MPC) u engleskom gradiću Wokingu.

Kako bi se proizveo revolucionaran superautomobil, potrebno je imati i revolucionaran proizvodni pogon. Do nedavno, proizvodnja McLaren MP4-12C automobila odvijala se u skučenim prostorijama McLaren Technology Center-a (MTC) što i nije idealna situacija za veće proizvodne serije ovog vrlo željenog superautomobila.

Pročitajte i ovo David Cameron Nova rekonstrukcija Povratak otpisanog: Cameron ponovo u Vladi, ovaj put kao ministar Bivši britanski premijer David Cameron na konferenciji Oslo Business Forum (Foto: Oslo Business Forum) Ne može bez politike Bivši britanski premijer, za čijeg je mandata izglasan Brexit: Za Veliku Britaniju najbolje bi bilo da ostane u Europskoj uniji

Iz tog razloga, McLaren je pokrenuo izgradnju novog proizvodnog pogona odmah pored staroga, koji je nedavno imao i službeno otvorenje. Novi pogon zove se McLaren Production Center (MPC) a britanskog proizvođača koštao je ukupno 50 milijuna funti. Prema informacijama britanskog udruženja proizvođača i prodavača automobila (Society of Motor Manufacturers and Traders - SMMT), novi pogon donio je 300 novih radnih mjesta pored postojećih 500 zaposlenika.

Britanski premijer David Cameron službeno je otvorio novi proizvodni centar u kojem će McLaren proizvoditi trkaće i cestovne automobile. McLaren je također pokrenuo i kampanju pod nazivom ''See Inside Manufacturing'' (Zaviri u proizvodnju) kojom želi podignuti razinu osviještenosti o značaju inženjerske struke u Velikoj Britaniji te tako potaknuti mlade ljude da se odluče na tu profesiju.

Prvi korak u toj kampanji bio je pokretanje natjecanja ''McLaren Manufacturing Challenge'' u kojem su studenti dobili zadatak dizajnirati i izraditi vozilo bez motora koje može prenijeti neki predmet preko udaljenosti od 10 metara u što kraćem vremenu. Studenti Woking College-a osmislili su pobjedničko vozilo a kao pobjednik natječaja ekipa je dobila poziv u MPC gdje je studentima nagradu uručio sam britanski premijer.

Ekipa iz McLarena htjela je svoju ekološku orijentaciju prenijeti i na rad samog pogona za proizvodnju. Tako je, recimo, krov zgrade projektiran na način da sakuplja kišnicu koja se koristi za hlađenje a zgrada je također projektirana na način da omogući maksimalan protok zraka. Većina zemlje koja je iskopana za potrebe izgradnje novog pogona iskorištena je za druge namjene na samom terenu. Posađeno je i 820 mladih stabala a 68 zrelih stabala premješteno je na drugu lokaciju kako se ne bi ugrozila populacija ptica.

Novi proizvodni pogon britanskog proizvođača superautomobila - McLaren Production Centre – već je druga po redu zgrada koju je projektirala kuća Foster & Partners u ruralnom predjelu u predgrađu Londona. Pogon se sastoji od dvije zgrade koje su povezane podzemnim tunelom obloženim interaktivnim izložbenim površinama.

MPC primjer je novog pristupa industrijskoj arhitekturi. Uz energetski štedljive elemente nova tvornica uzdiže se tek 7 metara u zrak što znači da nije vidljiva s obližnje ceste i tako se uklapa u okoliš. Za kraj možemo samo reći: gdje treba poslati molbu za zaposlenje?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene