Obavijesti Video Pretražite Navigacija
‘Microsoftov trojanski konj’

Nasljednik Gatesa i Ballmera: Je li ovo novi šef Microsofta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stephen Elop prije tri godine napustio je Microsoft i postao izvršni direktor Nokije koju je prodao upravo Microsoftu te je po mnogima on najveći kandidat za novog izvršnog direktora kompanije

Protekli mjesec bio je iznimno dinamičan i prepun iznenađenja u Microsoftu – prvo je izvršni direktor kompanije Steve Ballmer najavio povlačenje s trenutne pozicije u sljedećih 12 mjeseci, da bi deset dana kasnije iz ove kompanije objavili da su preuzeli Nokijinu diviziju mobilnih uređaja i servisa u akviziciji teškoj oko sedam milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mjesto prepustio Ballmeru Bill Gates nije više vlasnik najvećeg udjela dionica Microsofta Slika nije dostupna Na krilima osmice Microsoft priprema nove uređaje: Već rade na Windows telefonu?

Za brojne analitičare naročito je šokantna bila vijest o odlasku Ballmera jer je on nedavno najavio reorganizaciju kompanije kojom je on trebao upravljati, no umjesto njega, Microsoft će u bolju budućnost, odnosno u reorganizaciju u 'kompaniju uređaja i servisa' voditi novi izvršni direktor.

Iz Microsofta su napomenuli kako će za mjesto novog izvršnog direktora tražiti ljude izvan kompanije, ali će razmisliti i o nekim unutarnjim rješenjima, a mnogi su analitičari kao jednog od glavnih potencijalnih kandidata vidjeli Nokijinog izvršnog direktora Stephena Elopa. Nakon što je Microsoft preuzeo ovu mobilnu kompaniju, Elop je napustio svoju dotadašnju poziciju u Nokiji te se vratio u Microsoft u kojem je bio zaposlen prije dolaska u Finsku te će u budućnosti voditi diviziju zaduženu za pametne telefone, tablete i Xbox.

Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

Dio analitičara smatra da je povratak u Microsoft samo jedan korak bliže preuzimanju vodećeg mjesta u kompaniji te je, nakon akvizicije Nokije, čak i Steve Ballmer rekao kako je Elop od vanjskog kandidata postao unutarnji Microsoftov kandidat za njegovog nasljednika.

Uspješna karijera dovela ga do Microsofta

Stephen Elop rođen je u Kanadi posljednjeg dana 1963. godine te je, nakon diplome iz računarstva i menadžmenta, neko vrijeme radio kao konzultant za Lotus Development Corporation, nakon čega je 1992. godine prešao u Boston Chicken, da bi 1998. prihvatio posao u IT odjelu Macromedie.

U ovoj je kompaniji ostao sedam godina, uključujući i razdoblje tijekom kojeg je Adobe preuzo Macromediu, a u Adobeu se zadržao kratko vrijeme te je nakon toga prešao u Juniper Networks gdje je ostao do 2008. godine kada se zapošljava u Microsoftu. Od siječnja 2008. godine do rujna 2010. Elop je bio na čelu divizije koja je upravljala Officeom da bi nakon toga prihvatio najveći izazov u karijeri – postao je izvršni direktor Nokije, mobilnog giganta koji se u to vrijeme nalazio u velikim problemima.

Nokia je godinama dominirala tržištem, njeni su telefoni bili najprodavaniji i najpopularniji, a problemi za ovu kompaniji počeli su nakon predstavljanja iPhonea. Naime, Appleov je telefon popularizirao ekrane osjetljive na dodir (iako su prije iPhonea i druge kompanije imale uređaje s takvim ekranima), a u Nokiji taj trend dugo nisu htjeli prihvatiti te su i dalje razvijali telefone s hardverskim tipkovnicama.

Na kraju je i Nokia popustila te su počeli s razvojem modela s ekranima osjetljivim na dodir, ali njihovi telefoni, a pogotovo mobilni operativni sustav, nisu mogli parirati Appleovim telefonima i sve većem broju pametnih telefona konkurentskih kompanija koji su radili na Googleovom Androidu.

Jedan od problema ove kompanije bio je što su njihovi telefoni radili na operativnom sustavu Symbian koji je prvenstveno bio prilagođen telefonima s hardverskim tipkovnicama te su ga morali naknadno prilagođavati ekranima osjetljivim na dodir, dok su Androd i Appleov iOS operativni sustavi koji su od početka razvijani kako bi radili na upravo takvim mobilnim uređajima kojima se upravlja isključivo dodirom po ekranu.

Trojanski konj i prvi izvršni direktor koji nije Finac

S obzirom da njihovi telefoni i softver (Nokia je neko vrijeme eksperimentirala i s drugim mobilnim operativnim sustavima, ali bez većeg uspjeha) nisu bilo dovoljno konkurentni na tržištu te da su prihodi i udio njihovih telefona na tržištu bili u konstantnom padu, u ovoj su se kompaniji morali odlučiti na velike promjene.

'Nokia je trebala prijeći na Android'

Zbog toga su prvi puta u povijesti na čelo kompanije doveli osobu koja nije bila Finac te su za izvršnog direktora izabrali Stephena Elopa, Kanađanima koji je u Nokiju došao iz Microsofta. Nedugo nakon što je preuzeo mjesto izvršnog direktora Nokije Elop je zaposlenicima poslao mail u kojem je stanje u kompaniji opisao kao 'goruću platformu' te kako postoje samo dvije opcije – ili izgorjeti na platformi ili skočiti s te platforme i spasiti se.

Jedna od prvih odluka za spas kompanije bila je odustajanje od operativnog sustava Symbian – to je bila teška odluka koju je neko morao donijeti jer je bilo jasno da pored Androida i iOS-a, ovaj operativni sustav nema budućnosti Zanimljivo je da su, nakon što je Elop prešao iz Microsofta u Nokiju, neki analitičari zaključili kako je on Microsoftov trojanski konj koji je ubačen u kompaniju kako bi je uništio i pripremo teren za budućnost u kojoj bi Microsoft trebao kupiti Nokiju (što se na kraju i dogodilo).

S obzirom da je Stephen Elop odlučio odustati od Symbiana, bilo je potrebno donijeti novu veliku odluku za budućnost kompanije – odabrati mobilnu platformu na kojoj će Nokijini telefoni raditi u budućnosti. Iako se činilo logičnim da to bude Googleov Android kojeg je prihvatila većina mobilnih kompanija, 'Microsoftov trojanski konj' donio je jednu kontroverznu odluku koja je možda na kraju dovela do nedavne prodaje Nokije – odlučio se da će budući pametni telefoni ove kompanije raditi samo na Microsoftovom mobilnom operativnom sustavu Windows Phone.

Windows Phone tada je imao jako mali udio na tržištu te nije mogao konkurirati Googleu i Appleu te je Microsoftovoj mobilnoj platformi bio potreban upravo neki jaki igrač poput Nokije koja će pomoći u osvajanju većeg dijela tržišta. Mnogi analitičari vjeruju da bi, da se Nokia odlučila za Android, ova kompanija danas bila puno konkurentnija te da bi imala puno veći udio na tržištu, odnosno ne bi bilo potrebe za njenom prodajom. Naravno, nitko ne garantira niti da bi prelazak na Android bio puno uspješniji jer su velikih problema imali ili još imaju mobilne kompanije poput HTC-a, LG-a i Sonyja čiji telefoni rade na Androidu.

Povratak u Microsoft

Tržišni analitičari dvojako gledaju na vrijeme koje je Elop proveo u Nokiji pa tako jedni kažu da, s obzirom da je njegovo vodstvo rezultiralo prodajom kompanije, jasno je da on nije dobro obavio svoj posao, dok drugi kažu da je jedini imao snage napraviti teške promjene koje su se dugi bojali napraviti – prekinuo je sa Symbinom, uručio je tisuće otkaza, ubrzao je razvoj mobilnih uređaja i proveo druge važne odluke.

Nokia nije na prodaju

Stephen Elop sada se ponovno vratio u Microsoft, a teoretičari zavjere koji ga nazivaju trojanskim konjem kažu da je on znao da će se brzo vratiti nazad kada uništi, odnosno proda Nokiju te napominju kako se njegova obitelj uopće nije odselila u Finsku, nego je ostala živjeti u Redmondu jer su znali da će se on brzo vratiti 'kad obavi posao'.

Microsoft sada traži novog izvršnog direktora koji će kompaniju provesti kroz velike promjene, traže osobu koja je sposobna donijeti velike i teške odluke i direktora koji se razumije u situaciju u Microsoftu i na mobilnom tržištu. Stephen Elop zadovoljava sve ove uvjete te je u jednom nedavnom intervjuu bivši zaposlenik Microsofta Paul Murphy rekao kako je on inženjer i 'razumije tehničku pozadinu', ali je odličan i u odnosu s korisnicima.

Kaže i da, iako će mnogi reći da je obavio loš posao u Nokiji, on se tamo našao u jako teškoj situaciji iz koje je izvukao najbolje što je mogao te je pokazao liderske karakteristike kakve se traže i u Microsoftu.

Steve Ballmer povući će se s pozicije izvršnog direktora Microsofta tijekom sljedeće godine, a do tada bi već trebali znati ime novog izvršnog direktora ili izvršne direktorice kompanije – iako se u medijima spominje veliki broj potencijalnih kandidata, čini se da je trenutno ovoj poziciji najbliži upravo Stephen Elop.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene