Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S Microsoftom samo suradnja

Nokia nije na prodaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pričalo se da su za Nokiju zainteresirani Microsoft i Samsung, no u toj kompaniju kažu da nikakva prodaja ne dolazi u obzir

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ‘Microsoftov trojanski konj’ Nasljednik Gatesa i Ballmera: Je li ovo novi šef Microsofta? Slika nije dostupna VELIKA akvizicija Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

Nokia je nekoć bila neprikosnoveni vladar tržišta mobilnih telefona, no u posljednje vrijeme – pod pritiskom konkurencije, ali i vlastitih loših odluka, upala je veliku krizu. Tako su i u najavama za ovaj kvartal upozorili da očekuju osjetno slabiju prodaju od prvotno najavljene, a s obzirom na cjelokupnu situaciju više ne žele davati financijske i prodajne prognoze za 2011. godinu.

Potpisivanjem partnerskog ugovora s Microsoftom, ova je kompanija ušla u jedno prijelazno razdoblje te u Nokiji bolje dane mogu očekivati tek krajem ove i u sljedećoj godini kada na tržište izbace prve pametne telefone koji će raditi na mobilnom operativnom sustavu Windows Phone 7.

Informacije o problemima ove kompanije prate i glasine koje u posljednje vrijeme možemo pročitati na brojnim internetskim stranicama o tome kako Microsoft sada želi preuzeti cijelu Nokijinu mobilnu diviziju, a u utrku se navodno uključio i Samsung. No, sve je ove glasine odbacio Nokijin CEO Stephen Elop koji je na Open Mobile Summitu u Londonu rekao da one nemaju nikakvu osnovu te da Nokija nije na prodaju.

Umjesto toga, on vjeruje da Nokiju čeka svjetla budućnost te da će njihovi telefoni koji će raditi na WP7 platformi uspješno konkurirati Appleovoj i Googleovoj platformi koje su trenutno dominantne na tržištu pametnih telefona. Zanimljivo je da je na istoj konferenciji pohvalio i operativni sustav Android za čiji je uspjeh zaslužan Apple, odnosno svi nedostatci i zatvorenost iOS platforme koji su druge proizvođače natjerali na suradnji s Googleom. Ipak, usprkos pohvalama Androidu, Elop se nije odlučio na suradnju s Googleom, već je odlučio riskirati s Microsoftom.

Da suradnja ovih velikih kompanija itekako ima smisla, pokazuju i predviđanja velikih analitičkih kompanija IDC-a i Gartnera. One su napravile projekcije za tržište pametnih telefona do 2015. godine prema kojima će tada tržištem dominirati Googleov Android, a drugo mjesto zauzet će upravo Windows Phone 7, dok će se Appleov iOS nalaziti na trećem mjestu.

Prijašnje analize za WP 7, napravljene prije potpisivanja suradnje između ovih kompanija, bile su puno slabije tako da je jasno da će Nokijin hardver itekako podići vrijednost Microsoftova softvera, a korist će biti obostrana.

Jasno je da u budućnosti više nećemo vidjeti takvu dominaciju na tržištu pametnih telefona kakvu je Nokia imala prije nekoliko godina, ali će zato sve jača konkurencija dovesti do bržeg napretka samog tržišta, boljih uređaja i boljih aplikacija od čega ćemo ponajviše profitirati upravo mi – obični korisnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene