Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA akvizicija

Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasine o Microsoftovom preuzimanju Nokije kružile su već duže vrijeme, a sada su se i ostvarile te je Microsoft preuzeo Nokijinu diviziju mobilnih uređaja i servisa

Kada je u rujnu 2010. godine Stephen Elop napustio Microsoft i postao novi izvršni direktor Nokije koji bi trebao spasiti ovu kompaniju, neki su analitičari već tada govorili da je njegov glavni zadatak pripremiti teren za Microsoftovo preuzimanje finske kompanije. Jedan od njegovih prvih velikih poteza bila je upravo suradnja s Microsoftom te je on odlučio da će Nokia napustiti dotadašnji operativni sustav Symbian i nove modele svojih telefona isporučivati s Microsoftovim mobilnim operativnim sustavom Windows Phone, a ne s Androidom koji je pokretao većinu pametnih telefona (osim Appea naravno).

Pročitajte i ovo Fortenova grupa - 2 Otkupljeno 43,4 posto Nižu se reakcije na prodaju udjela u Fortenovi, Hrebak: "Možda je cilj bio izazvati nered. Takav kapital nije dobrodošao u Hrvatsku" Slika nije dostupna Na krilima osmice Microsoft priprema nove uređaje: Već rade na Windows telefonu?

Microsoft kupuje Nokiju?!

Od Elopovog preuzimanja kompanije mediji su nekoliko puta prenosili informacije o potencijalnom Microsoftovom preuzimanju Nokije te su novinari Wall Street Journala u lipnju objavili kako su pregovori ovih kompanija prekinuti jer je Nokia tražila previše novca. No, šefovi kompanija Steve Ballmer i Stephen Elop napokon su se dogovorili oko uvjeta preuzimanja te je Microsoft kupio Nokijinu diviziju uređaja (pametnih telefona i klasičnih mobitela) i servisa – platit će 5 milijardi dolara za akviziciju i još 2,2 milijarde za licenciranje Nokijinih patenata.

Očekuje se da će ova akvizicija biti u potpunosti dovršena tijekom prvog kvartala sljedeće godine, a prije toga svoje odobrenje morat će dati i regulatorna tijela iz SAD-a i EU.

Oko 32 tisuće Nokijinih zaposlenika prijeći će u Microsoft, dok je Elop napustio poziciju izvršnog direktora Nokije i vodit će Microsoftovu mobilnu diviziju i odgovarat će direktno Ballmeru, odnosno njegovom nasljedniku, a zanimljivo je da mnogi upravo Elopa vide kao budućeg izvršnog direktora Microsofta.

Prilikom objave ove informacije, iz Microsofta su rekli kako je ovo veliki korak naprijed za kompaniju u stvaranju 'obitelji uređaja i servisa koja će oduševljavati ljude i kompanije svih veličina'. 'Nastavit ćemo s razvojem mobilnih telefona koje ljudi vole, uz konstantno ulaganje u budućnost koja će donijeti nove telefone i servise koji kombiniraju najbolje od Microsofta i Nokije', objavili su Ballmer i Elop.

Što se tiče Nokije, prije nego su Apple i Google počeli s preuzimanjem mobilnog tržišta, finska je kompanija vjerojatno bila najpoznatiji mobilni proizvođač na svijetu, a na All Things Digitalu kažu kako će se u budućnosti fokusirati na razvoj i prodaju mrežne opreme, Here lokacijskih servisa i 'drugih naprednih tehnologija'.

'Nokia je trebala prijeći na Android'

Analitičari smatraju da je ovo još jedna potvrda Microsoftove tranzicije prema 'kompaniji uređaja i servisa', a vjerojatno i potvrda prijašnjih glasina kako ova kompanija, nakon što su prošle godine predstavili prve modele tableta, priprema i vlastiti pametni telefon.

Prilikom najave akvizicije iz Ballmerove su kompanije poručili kako se njihov odnos s dosadašnjim partnerima koji koriste Windows Phone operativni sustav neće promijeniti te da neće favorizirati Nokiju – slično kao što je Google nakon kupovine Motorole zadržao isti odnos prema svim kompanijama koje razvijaju mobilne uređaje koji rade na Androidu te nisu favorizirali svoju Motorolu.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene