Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat na ulicama Kaira

U Egiptu izvanredno stanje, ElBaradei dao ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatska je vojska napala pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija u Kairu. U cijelom je gradu zavladao opći kaos, vode se ulične borbe i prebrojavaju žrtve.

22:38 Reuters javlja da Sjedinjene Države zbog današnjih poteza sigurnosnih snaga u Egiptu ozbiljno razmatraju otkazivanje skorašnjih zajedničkih vojnih vježbi s egipatskom vojskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne odustaju od prosvjeda Egipat: 'Vlada za vikend sprema intervenciju protiv Mursijevih pristalica' Slika nije dostupna Obama Kairu ne da avione Ponovno se zahuktava u Egiptu, vojska poziva na masovne prosvjede

22:31 Egipatsko ministarstvo zdravstva objavilo je kako je u današnjim sukobima život izgubilo najmanje 235 ljudi. Ranjenih je više od dvije tisuće. Muslimansko bratstvo tvrdi da je broj žrtava znatno veći i da se mrtvi broje u tisućama.

21:18 Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja se nedavno na tajnoj lokaciji susrela sa svrgnutim predsjednikom Mursijem, pozvala je privremene vlasti u Kairu na hitno ukidanje izvanrednog stanja u državi. Sve je strane pozvala na suzdržanost i prekid nasilja.

21:01 Privremeni egipatski ministar unutarnjih poslova Mohamed Ibrahim kazao je da su tijekom dana u sukobima s Mursijevim pristašama ubijena najmanje 43 policajca. Na press konferenciji koju je prenosila državna televizija rekao je da nikakvo podizanje novih prosvjednih kampova na gradskim trgovima više neće bidi dozvoljeno

20:48 Na pitanje novinara je li u Egiptu počeo građanski rat, glasnogovornik State Departmenta odgovorio je kako službeni Washington stanje u toj državi trenutno ocjenjuje 'fluidnim', ali još uvijek nije spreman reći da je riječ o građanskom ratu.

20:31 Stanje u Kairu polako se počelo smirivati. Još se čuje sporadična pucnjava, a na nekoliko lokacija gore manji požari. No, dobar se dio ljudi povukao s ulica zbog policijskog sata.

20:21 Na redovitoj press konferenciji američkog State Departmenta nenajavljeno se pojavio državni tajnik John Kerry, koji se osvrnuo na današnje događaje u Egiptu. Oštro je osudio vojnu intervenciju napominjući kako će nasilje potpuno upropastiti egipatsko gospodarstvo.

Pozvao je na politički dijalog i hitno ukidanje izvanrednog stanja. Kaže da Amerika još uvijek razmatra hoće li nastaviti s izdašnim financiranjem egipatske vojske.

19:32 Koalicija protiv državnog udara, koja okuplja pristaše Mohameda Mursija, pozvala je sve Egipćane da izađu na ulice kako bi prosvjedovali protiv vojne intervencije.

18:49 Reuters javlja da su egipatske snage sigurnosti u potpunosti preuzele kontrolu nad trgom pored džamije Rabaa al-Adawiye, na kojemu je proteklih šest tjedana trajao najveći miting pristaša svrgnutog Mohameda Mursija. Ulične borbe po cijelom Kairu traju i dalje, ali na drugim lokacijama.

18:06 U ostavci koju je poslao privremenom predsjedniku Adliju Mansuru, ElBaradei je napisao da su jedini pobjednici nakon današnje intervencije ekstremisti te svi oni koji pozivaju na nasilje i terorizam.

'Kao što znate, mislim da se ovaj društveni sukob mogao razriješiti na miran način. Postojali su prijedlozi i prihvatljiva rješenja koja bi nas dovela do nacionalnog konsenzusa', napisao je ElBaradei, napominjući kako u takvoj situaciji više ne želi preuzimati odgovornost za odluke s kojima se ne slaže i čijih ga je posljedica strah.

17:49 Privremeni potpredsjednik Egipta, nekadašnji šef Međunarodne agencije za atomsku energiju i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed ElBaradei, podnio je ostavku, javlja AFP.

17:46 Egipatsko ministarstvo zdravstva ponovno je ažuriralo broj mrtvih - diljem države u sukobima je život izgubilo najmanje 149 ljudi.

17:40 Pristalice svrgnutog predsjednika Mursija u jednoj su kairskoj policijskoj postaji ubili četiri policajca, javlja Reuters koji se poziva na državnu televiziju.

17:30 Bijela je kuća osudila današnju vojnu intervenciju u Egiptu te se oštro usprotivila proglašenju izvanrednog stanja. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest u ime predsjednika Baracka Obame pozvao je vlasti u Egiptu da poštuju ljudska prava svojih građana.

16:54 U Kairu, Aleksandriji, Suezu i nekim drugim gradovima gdje je zabilježeno nasilje proglašen je policijski sat, koji će biti na snazi od 19 do 6 sati ujutro, javlja Reuters.

16:23 Egipatsko ministarstvo zdravstva ažuriralo je podatak o broju mrtvih te sada izvještava da je u Kairu, ali i drugim gradovima, poginulo najmanje 95 ljudi.

15:50 Privremeno predsjedništvo Egipta objavilo je da je proglasilo izvanredno stanje na teritoriju cijele države koje na snagu stupa danas u 16 sati po hrvatskom vremenu, a na snazi će ostati najmanje sljedećih mjesec dana, piše Reuters.

15:28 Nasilje u Kairu osudio je i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

15:13 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ažuriralo je preporuke hrvatskim državljanima koji su se odlučili za put u Egipat. Više o tome u zasebnom članku.

15:02 Jedna medicinska sestra je Reutersu rekla kako je samo u bolnici u kojoj je zaposlena prebrojala 60 mrtvih tijela. Ukupan broj žrtava nejasan je.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je poginulo 56, a ozlijeđeno više od 500 ljudi, dok različiti izvori u Muslimanskom bratstvu govore o znatno većem broju mrtvih te tisućama ozlijeđenih.

14:32 U općem metežu u Kairu život je izgubio snimatelj Sky Newsa Mick Deane (61). Poginula je i 26-godišnja Habiba Ahmed Abd Elaziz, novinarka jednog panarapskog tjednika iz Dubaija.

13:58 Žestoki sukobi na nekoliko lokacija u Kairu nastavljaju se. Prosvjednici su na više mjesta postavili barikade preko kojih kamenjem gađaju pripadnike snaga sigurnosti i njihova vozila.

Izvješća o broju žrtava i dalje su proturječna, BBC javlja da su zapadni novinar dosad prebrojali najmanje 40 mrtvih u jednoj mrtvačnici pored džamije Rabaa al-Adawiya.

13:32 Vojnu intervenciju u Egiptu osudio je i Katar, jedan od glavnih saveznika i izdašnih financijera Muslimanskog bratstva. Turski je premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao UN-ovo Vijeće sigurnosti i Arapsku ligu da 'zaustave masakr'.

13:21 Jedan od vođa Muslimanskog bratstva Mohamed el-Beltagi je uhićen, javlja Reuters.

13:13 Turski predsjednik Abdullah Gul osudio je vojnu intervenciju u Egiptu, nazvavši je 'neprihvatljivom'. Turska je tijekom protekle dvije godine bila veliki saveznik islamističkih vlasti u Egiptu. 'Oružana intervencija usmjerena prema civilima, ljudima koji prosvjeduju... To je potpuno neprihvatljivo', kazao je Gul.

13:01 Privremena egipatska vlada pozvala je Mursijeve pristalice da 'poslušaju glas razuma' i zaustave nasilje, pohvaljujući pritom snage sigurnosti jer su, prema vladi, pokazale suzdržanost prilikom intervencije.

U priopćenju koje prenosi Reuters vlada najavljuje nastavak političke tranzicije koja je počela državnim udarom početkom srpnja. Prosvjednicima je upućen apel da ne pružaju otpor vlastima, a vođama Muslimanskog bratstva poruka da moraju prekinuti s izazivanjem nasilja. 'Vlada vođe Bratstva smatra potpuno odgovornima za svaku prolivenu kap krvi', navodi se još u priopćenju.

12:46 Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je u srijedu 'sve političke snage' u Egiptu da spriječe eskalaciju nasilja.

'Pozivamo sve političke snage da spriječe eskalaciju nasilja. Tražimo od svih stranaka trenutačni povratak političkom procesu', rekao je Westerwelle na konferenciji za novinare u Berlinu. (Hina)

-----------------------------------------------------

Egipatske su sigurnosne snage danas, nakon više tjedana prijetnji, otvorile vatru na prosvjednike koji su na nekoliko lokacija u Kairu neprekidno kampirali i prosvjedovali protiv svrgavanja Mohameda Mursija s mjesta predsjednika države.

U središtu Kaira zavladao je potpuni kaos. Na snimkama s mjesta događaja čuje se sporadična pucnjava iz automatskog oružja, na više lokacija gori vatra, vidi se dim od suzavca, pristalice svrgnutog predsjednika nose ranjenike u improvizirane bolnice i razbijaju cigle i veće komade kamenja kako bi se naoružali i pokušali obraniti.

>> Kairo: Mursijevi pristalice zasuti kamenjem i suzavcem

Izvješća o poginulima i ranjenima su proturječna, ovisno dolaze li iz Mursijevog Muslimanskog bratstva ili iz izvora odanih privremenoj vladi koju je postavila vojska.

Bratstvo tvrdi da je poginulo najmanje 100 ljudi, dok službeni izvori govore o daleko manjem broju žrtava, prenosi BBC.

Državna je televizija pokazala snimke golemih buldožera koji su upali na trg ispred džamije Rabba al-Adawije, gdje je proteklih šest tjedana bio organiziran najveći skup podrške Mursiju.

Demonstranti s trga Nahda u blizini Kairskog sveučilišta razbježali su se po okolnim ulicama, a dobar ih se dio sklonio u obližnji zoološki vrt.

Izvješća o nasilju stižu i iz drugih dijelova države. Sigurnosni izvori prenose da je do sukoba došlo u gradovima Minya i Assiut. Vojnici su suzavcem rastjerivali pripadnike i simpatizere Muslimanskog bratstva koji su zapalili crkvu u Minyi.

U Assiutu se s vladinim snagama sukobilo oko 3.000 prosvjednika. Francuska agencija AFP prenosi da su u središnjem dijelu Egipta dosad zapaljene tri koptske crkve.

Inače, Mohamed Mursi svrgnut je u državnom udaru 3. srpnja, a otad se nalazi na nepoznatoj lokaciji pod vojnom prismotrom. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene