Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 120 godina ženske vladavine

Nizozemska dobila kralja: Vozi avione, trči maraton...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi vladar sve je samo ne običan. Willem Alexander dužnost je preuzeo kao prvi moderni nizozemski vladar bez formalne političke uloge.

Kraljica Beatrix danas je potpisala papire za promjenu titule svom sinu što je središnji događaj slavlja koje se na nizozemskim ulicama odvija već danima. 'Sada kad moj najstariji sin preuzima ovu prekrasnu zadaću, najveća mi je želja da novom kraljevskom paru pokažete potporu, ljubav i povjerenje', poručila je Beatrix iz svoje palače u Haagu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kodni naziv London Bridge Lani je procurio tajni plan britanske vlade u slučaju smrti kraljice Elizabete: Sve je razrađeno do najsitnijih detalja Slika nije dostupna Vrijeme za promjene Nakon 40 godina na prijestolju abdicirao španjolski kralj Juan Carlos!

>> Novi kralj Nizozemske gubi politički utjecaj i ne očekuje da ga zovu 'vaša visosti'

'Uvjerena sam da će Willlem-Alexander biti potpuno napredan u svim zadaćama koje se očekuju od dobrog kralja', rekla je Beatrix te se osvrnula na svoju snahu, princezu Maximu. 'Ona će sa svojim velikim srcem i osjećajnošću imati vrlo važnu ulogu', rekla je kraljica.

Najmlađi vladar u Europi

Inače, Willem-Alexander sjeda na prijestolje samo tri dana nakon 46. rođendana. Tako je postao najmlađi vladar u Europi. Budući kralj, najstariji je sin kraljice Beatrix i princa Klausa. Diplomirao je povijest. U mladosti je bio poznat kao veliki ljubitelj noćnih provoda i piva zbog kojeg je stekao i nadimak Princ Pils.

Najviše prašine podigao je kada se 2002. godine oženio Argentinkom Maximom. Njihovo vjenčanje bilo je kontroverzno zbog njezina oca koji je služio argentinskoj vojnoj diktaturi. Otac joj stoga nije bio na vjenčanju, a neće doći ni na ustoličenje svoje kćeri za nizozemsku kraljicu.

'Iskreno želim reći kako žalim što je moj otac radio tijekom takve vladavine. Napravio je najbolje za agrikulturu, ali u pogrešnom režimu. Imao je najbolje namjere i ja vjerujem u njega', kaže princeza Maxima.

Princeza Maksima brzo je osvojila srce nacije. Par ima tri kćeri - Katarinu Amaliju, Aleksiju i Adrianu. Willem-Alexander veliki je ljubitelj sporta. 1992. godine trčao je njujorški maraton, a član je i Međunarodnog olimpijskog odbora. Osim toga ima civilnu pilotsku dozvolu, što znači da može upravljati i komercijalnim zrakoplovima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene