Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Willem-Alexander

Novi kralj Nizozemske gubi politički utjecaj i ne očekuje da ga zovu 'vaša visosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon više od 120 godina Nizozemska će sljedećeg tjedna dobiti muškog monarha, kralja Willema-Alexandera, koji će naslijediti svoju majku Beatrix.

Nizozemska će sljedećeg tjedna dobiti prvog kralja nakon više od 120 godina, kada Willem-Alexander naslijedi na prijestolju svoju majku kraljicu Beatrix i on će biti moderan vladar, ali s nešto manje utjecaja.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Slika nije dostupna Sutra izbori u Nizozemskoj

Kraljičin dan, 30. travnja, je blagdan kada se Nizozemci oblače u kraljevsku narančastu boju i provode se na ulicama od zore do kasno u noć.

Ove godine na taj će dan biti ustoličen Willem-Alexander, najstariji sin kraljice Beatrix (75), koji će preuzeti dužnost kao prvi moderni nizozemski vladar bez formalne političke uloge. Tri dana ranije navršit će 46 godina.

>> Nizozemska kraljica abdicira u korist sina Willema-Alexandera

Nizozemska kraljevska obitelj nema krunidbu jer ne postoji državna crkva pa nema tko staviti krunu na glavu budućeg suverena.

Za razliku od europskog plemstva, nizozemska kraljevska obitelj je kombinirala svoj utjecaj i bogatstvo sa stvarnom političkom moći dok je izgledalo da vodi gotovo tipičan život srednje klase.

Međutim, prošle godine kraljica po prvi put nije imenovala posrednika koji vodi preliminarne razgovore za stvaranje koalicije tako tipične za nizozemsku politiku nakon što je parlament izglasao oduzimanje te ovlasti.

Novi kralj će i dalje imati utjecaj, redovito će se sastajati s premijerom, ali će ubuduće stranke same sastavljati koalicije. "Možete sadržajno vladati bez formalne uloge u sastavljaju" vlada, rekao je Willem Alexander u intervjuu za televiziju koji je dao zajedno sa svojom suprugom Maximom, bivšom argentinskom bankaricom s kojom ima troje djece. "Stiglo je novo vrijeme."

Nizozemska kraljica je objavila krajem siječnja da odstupa s dužnosti jer osjeća da je njen sin spreman da preuzme prijestolje. Kraljica Beatrix je na prijestolje došla 1980. godine nakon abdikacije njezine majke kraljice Julijane koja je vladala 31 godinu.

Novi nizozemski kralj u intervjuu je kazao kako ne očekuje da ga se titulira s "vaša visosti".

Kraljevska kuća meta je i kritičara koji joj prigovaraju na bogatstvu i povlastici da ne plaća poreze. Kraljevska imovina procjenjuje se na 220 milijuna dolara. Unatoč tomu plaća nizozemske kraljice iznosi 850 tisuća eura.

Princ Willem Alexandrer diplomirao je na sveučilištu u Leidenu upravljanje vodama a njegovo vjenčanje s pučankom Maximom bilo je kontroverzno zbog njezina oca Jorgea Zorreguietae koji je služio argentinskoj vojnoj diktaturi više od 30 godina. Stoga nije bio nazočan ni vjenčanju, a neće doći ni na ustoličenje svoje kćeri za nizozemsku kraljicu.

Ankete pokazuju da 73 posto Nizozemaca smatra da ta zemlja treba ostati monarhija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene