Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Digla se bura

"DOSTA JE BILO LAGANJA I KRAĐE!" Studenti najavili prosvjede ako se problem ne riješi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Sirotinja se oporezuje velikim porezima, dok oni koji odlučuju o tome donesu takvu poreznu reformu da se njima povećaju njihove plaće koje su ionako već prevelike za posao koji (ne) rade", istaknuli su studenti.

Nakon bure koja se digla među studentima kad je u javnost procurilo da je Ministarstvo financija od početka ove godine Pravilnikom o porezu na dohodak umanjilo iznos koji studenti i učenici mogu tijekom godine zaraditi bez plaćanja poreza, i to za gotovo tri puta (s 50.000 kuna na 15.000), oglasio se i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Porez na ekstraprofit, ilustracija - 6 porezna reforma Ekonomski analitičar o porezu na ekstraprofit: "Statistički bi rekli da se ne radi o nekom velikom opterećenju" Slika nije dostupna Nakon sastanka u ministarstvu OGLASILA SE POREZNA: Evo što kažu o oporezivanju studentskih prihoda

"Studentski zbor od ranog jutra pokušava riješiti novonastalu situaciju s poreznim promjenama. Iste smatramo nedopustivima i pozvali smo na hitnu promjenu sve nadležne u Ministarstvu financija i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Potvrđeno nam je da će se brzo očitovati ministar Marić te da ćemo početkom idućeg tjedna imati sastanak u MinFin kako bi riješili problem.

Pratite nas jer ćemo vam javljati sve nove informacije. I ne brinite, nećemo dopustiti da dodu u realizaciju ovakvi nenajavljeni pravilnici", napisali su na svom Facebook profilu.

Peticija i poziv na prosvjede

Odmah nakon što je objavljena ova izmjena pravilnika o oporezivanju pokrenuta je peticija kojom se traži da se neoporeziv iznos vrati na 50.000 kuna godišnje. Do trenutka objave ovog teksta peticiju je na web-adresi peticija24.com potpisalo više od 8000 ljudi.

Također, studenti su se vrlo brzo organizirali i na Facebooku, gdje je otvorena grupa "Prosvjedi - Izmjena pravilnika o porezu na dohodak". "Pozivamo sve zainteresirane, bili vi studenti ili ne, medije, javne ličnosti da nam se pridružite i pomognete nam u ostvarivanju naših prava. Svaki glas znači puno. Dosta je bilo laganja i krađe.

Sirotinja se oporezuje velikim porezima, dok oni koji odlučuju o tome donesu takvu poreznu reformu da se njima povećaju njihove plaće koje su ionako već prevelike za posao koji (ne) rade! Digni glas i samo jako!", istaknuli su u objavi. "Ako peticije i medijski istupi ne daju nikakve rezultate, ići će se u prosvjede. Zadnji VELIKI prosvjed u hrvatskoj je bio davne 1996 godine. Dignimo glas :)". 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene