Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Budući faktor neke druge ekonomije''

OTVORENO PISMO Pročitajte što je ogorčena studentica napisala Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Jedna Vlada iza druge dolazi i krpa što prethodna nije napravila na najgori mogući način, a voda i dalje od nekuda curi", istaknula je studentica.

Gotovo odasvud stižu negativne reakcije na danas objavljen potez Ministarstva financija, kojim se smanjuje limit za neoporezivi prihod studenata i učenika na godišnjoj razini. Podsjetimo, dosad su oni bez oporezivanja mogli tijekom godine zaraditi 50.000 kuna, a izmjenom pravilnika taj je iznos od 2. siječnja ove godine smanjen na 15.000.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Slika nije dostupna UDAR ISPOD ŽITA Studenti bijesni: "Država nam onemogućava da normalno živimo!"

Ako je cilj ovih "plemenitih" reformi da se ne događa da u poduzećima rade "studenti" po 9 sati za 17 kn/h, ne mislite li da je možda pametnije kontrolirati poslovni sektor? Ili revidirati način na koji VI radite, a koji je očito iznimno uspješan... Redakcija DNEVNIK.hr-a primila je otvoreno pismo studentice (podaci poznati redakciji), koja se duboko potresena i ogorčena obratila Vladi Republike Hrvatske. Pismo, koje bi danas vjerojatno potpisali i mnogi njeni kolege, objavljujemo u cijelosti.

"Poštovana" Vlado Republike Hrvatske,

Ne mogu se sjetiti boljeg poteza od uzimanja od onih koji se ne svrstavaju u radnu snagu Republike Hrvatske i uključivanja istih u porezni sustav. Maestralno izvedeno. Pravimo se na trenutak da zajedno s poreznim tijelima imate dobru namjeru kontroliranja sustava sa studentskim ugovorima i da nastojite spriječiti činjenicu da većina poslodavaca iskorištava kaos studentskog zapošljavanja da zaposle studente na radno mjesto koje sa sobom nosi odgovornosti i fond sati koje bi trebao obavljati stalni zaposlenik s mnogo većom plaćom i/ili zapošljavaju ljude koji nisu studenti na nečiji studentski ugovor s plaćom ispod minimalca.

Zanemarimo i na trenutak ostale porezne reforme koje se događaju simultano te već same po sebi nose veći prihod u državnu blagajnu čije resurse koriste najmanje oni kojima treba i kojima se upravlja na najmanje racionalan način.

Mislite li vi stvarno da se red uspostavlja na način da uzimate od studenata, od kojih velika većina radi, ne iz želje za iskustvom nego zbog puke potrebe jer ste, dame i gospodo, stvorili takve uvjete u državi da poslodavci ne mogu niti isplaćivati veće plaće našim roditeljima, a kojima je puna glava vaših izjava, dame i gospodo, da su ovoj državi potrebni stručnjaci i visokoobrazovana radna snaga i zbog toga šalju svoju djecu na fakultet, da njihovoj djeci ne bude kao što je njima sada.

Zašto, pobogu, uzimati iz usta studenata koji zapravo rade studentski posao na svoj ugovor zbog toga što nam je sustav kronično nesređen pa Matija od 30 godina može raditi na studentski ugovor u kompaniji XY jer od njegove susjede mala ide na faks i može mu dati ugovor? Ako je cilj ovih "plemenitih" reformi da se ne događa da u poduzećima rade "studenti" po 9 sati za 17 kn/h, ne mislite li da je možda pametnije kontrolirati poslovni sektor? Ili revidirati način na koji VI radite, a koji je očito iznimno uspješan...

Zašto, pobogu, uzimati iz usta studenata koji zapravo rade studentski posao na svoj ugovor zbog toga što nam je sustav kronično nesređen pa Matija od 30 godina može raditi na studentski ugovor u kompaniji XY jer od njegove susjede mala ide na faks i može mu dati ugovor? Znate što je 15.000 kn kada se rasporedi na 12 mjeseci?

Ne ulazim niti u to da se stipendija (koje se, paradoksalno, uglavnom dijele studentima slabijeg socioekonomskog statusa, ali im se onda također još šire ruke zbroji u godišnju zaradu pa ti plati porez na to jer smo bili dobri prema tebi prije par mjeseci) također pribraja tom fondu. Zbilja bih htjela vidjeti jednog od vas da živi 30 dana u jednom od naših gradova s 1250 kn u najgorem slučaju.

Teško je zagrebati ispod površine, a lakše ići linijom manjeg otpora kojom se, u ovom slučaju, dugoročno šteti studentima koji rade jer moraju/žele, i to na pošten način. Možda neki od tih potencijalnih "stručnjaka i visokoobrazovanih ljudi" koje vi silno želite kao radnu snagu, a nemate radna mjesta i uvjete za privući ih, neće upisati fakultet iduće godine jer im starci neće imati za dom/život, a očito im se ne isplati raditi uz studij.

Meni je zbilja više pun kufer neutemeljenih odluka nauštrb najranjivijih skupina ovoga što zovemo državom. Jedna Vlada iza druge dolazi i krpa što prethodna nije napravila na najgori mogući način, a voda i dalje od nekuda curi.

S poštovanjem,

razočarana studentica, budući faktor neke druge ekonomije

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene