Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDAR ISPOD ŽITA

Studenti bijesni: "Država nam onemogućava da normalno živimo!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Limit neoporezivih studentskih zarada s 50.000 kn je ministar financija spustio na 15.000 u jednom danu. Ovim spuštanjem limita poslodavci više jednostavno neće zapošljavati studente jer im se ne isplati imati pet studenata koji će moći tek pet dana u mjesecu obavljati jedan posao", rekla je za DNEVNIK.hr jedna studentica.

S prvim danom nove godine na snagu je stupio niz izmjena propisa i zakona povezanih s poreznom reformom. Uz niz ostalih izmjena kojima se povećavaju davanja građana i obrtnika, a među kojima prednjači povećanje stope PDV-a za ugostitelje, zbog čega su mnogi već najavili otpuštanja i zatvaranja svojih objekata, praktički neprimijećeno je prošla izmjena kojom će primanja studenata i učenika biti znatno smanjena, odnosno na njih će morati plaćati porez.

Pročitajte i ovo Ilustracija Cjeloživotno obrazovanje Dio ih je diskriminiran zbog godina iako su predaniji i odgovorniji: ''I oni mogu briljirati'' Slika nije dostupna ''Budući faktor neke druge ekonomije'' OTVORENO PISMO Pročitajte što je ogorčena studentica napisala Vladi

Ministarstvo financija jednim je potezom čak triput umanjilo iznos na koji učenici i studenti ne moraju plaćati godišnji porez. Redakciji DNEVNIK.hr-a javila se ogorčena studentica (podaci poznati redakciji), koja je kazala kako se s 2. siječnjem studentima dogodila katastrofa. "Naime, limit neoporezivih studentskih zarada s 50.000 kn je ministar financija spustio na 15.000 u jednom danu. Nakon zarade koja prelazi taj iznos, student plaća porez državi od 24% te prirez ovisno o prebivalištu.

Ovim spuštanjem limita poslodavci više jednostavno neće zapošljavati studente jer im se ne isplati imati pet studenata koji će moći tek pet dana u mjesecu obavljati jedan posao jer moraju paziti na zaradu i limit, a neće zapošljavati niti na ugovor o radu radi hrpe doprinosa, što vodi novom radu na crno, a što, kao, ovime žele smanjiti", istaknula je ona.

"Država u kojoj sam se rodila i u kojoj ću u budućnosti raditi upravo za dobrobit građana RH, jer studiram za takvo zanimanje, mi onemogućava da normalno živim za vrijeme svog studiranja i da sama pokrivam svoje troškove bez pomoći države!", naglasila je.

"U najtežoj su situaciji svi studenti koji studiraju u drugim gradovima, a roditelji im nemaju financijskih mogućnosti pokriti sve troškove pa su prisiljeni raditi preko SC-a kako bi preživjeli i uspješno završili fakultete." "Sam sebe financiram već nekoliko godina, novcem koji zaradim plaćam stan i režije, a ovim će mi potezom Ministarstva financija sada to biti jako otežano", rekao nam je drugi student. "Nisam jedini u ovakvoj situaciji, jedino što mogu jest zamoliti poslodavca da mi promijeni ugovor, ali to sve ovisi o njegovoj dobroj volji. Pri kraju sam fakulteta, i ako mi poslodavac ne bude mogao izaći u susret, jesino što mogu jest pokušati što prije završiti faks i tako izbjeći ove izmjene.

Ovakva će mjera zasigurno značiti i povećanje rada na crno, jer povrat poreza, koji država obećava, stiže tek iduće godine, a ovu koja je tek počela treba preživjeti", istaknuo je ovaj 25-godišnjak. "U najtežoj su situaciji svi studenti koji studiraju u drugim gradovima, a roditelji im nemaju financijskih mogućnosti pokriti sve troškove pa su prisiljeni raditi preko SC-a kako bi preživjeli i uspješno završili fakultete."

Provjerili smo i u Zakonu o porezu na dohodak, izmijenjenom u prosincu 2016. godine, u kojem je u članku 9, stavku 6, navedeno koji su primici na koje se ne plaća porez na dohodak, a tiču se ovog konteksta: "... za primitke učenika i studenata na redovitom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga, po posebnim propisima, a do propisanog iznosa".

U Studentskom centru u Zagrebu ništa ne znaju o izmjenama

Posebni propis kojim se točno određuje visina neoporezivih primanja jest Pravilnik o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 2. siječnja ove godina, a donosi ga Ministarstvo financija. U tom je dokumentu, u članku 4., koji se tiče neoporezivih iznosa stipendija, nagrada i naknada fizičkih osoba koje ostvaruju drugi dohodak, konkretno navedeno : "Primici po posebnim propisima učenika i studenata na redovnom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga (članak 9. stavak 1. točka 6. Zakona) - 15.000 kn godišnje".

Na taj je način Ministarstvo financija jednim potezom čak triput umanjilo iznos na koji učenici i studenti ne moraju plaćati godišnji porez: po podacima na stranici Studentskog centra u Zagrebu, od siječnja 2005. godine studenti su mogli godišnje zaraditi do 50.000 kuna bez plaćanja poreza na dohodak. U praksi bi to značilo da su mogli svojim radom priskrbiti do 4166 kuna mjesečno.

Nazvali smo Studentski centar u Zagrebu te ih pitali jesu li upoznati s ovim promjenama, no nisu imali nikakvih saznanja o tome, za razliku od kolega u Studentskom centru u Osijeku, na čijim je web-stranicama objavljena "važna obavijest za studente" te prenijete izmjene Pravilnika o porezu na dohodak.

Nazvali smo i Ministarstvo financija te ih pitali za komentar, jer je njihovim pravilnikom određen limit (ne)oporezivih primanja studenata i učenika, no glasnogovornica Sanja Bach uputila nas je na Poreznu upravu. Do okončanja ovog teksta odgovor još nismo dobili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene