Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska, pokloni se!

DANI PONOSA I SLAVE Znate li koja gardijska brigada nikada nije izgubila bitku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske gardijske brigade bile su jedan od glavnih stupova Domovinskog rata koje su za slobodu dale veliki danak - 2000 poginulih i 10.000 ranjenih.

Na spektakularnom vojnom mimohodu koji je povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja održan u Zagrebu, pripadnici gardijskih brigada prodefilirali su među prvima. Hrvatske gardijske brigade bile su jedan od glavnih stupova Domovinskog rata koje su dale veliki danak - 2000 poginulih i 10.000 ranjenih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mia Negovetić ZBOG NJE SMO PUSTILI SUZU 'Ne želim karijeru, pjevanje mi je samo hobi' Slika nije dostupna Bozanićeva Homilija u Kninu: 'Iako su hrvatske vlasti upućivale srpskom stanovništvu poziv da ostanu, oni su ipak bježali'

Obljetnica Oluje dobra je prilika prisjetiti se po čemu je svaka od njih specifična.

Za Hrvatsku kao Tigar!

Prva brigada koja je prošla zagrebačkim mimohodom bili su legendarni Tigrovi. Svoj ratni put počeli su 1990. kao postrojba za posebne namjene MUP-a. Branili su gotovo svaki kutak Hrvatske, a kamo god su Tigrovi došli nije bilo uzmicanja nego se kretalo u oslobađanje. Tigrovi su imali 70 tenkova, a u borbu su odlazili uz poklič: 'Za Hrvatsku kao Tigar!'

UŽIVO Kotromanović: 'Današnji dan mi je najvažniji u životu, važniji mi je i od rođendana'

Nakon Tigrova - Gromovi. Branili su i obranili najznačajniji strateški prostor RH koji obuhvaća trokut Zagreb - Sisak - Karlovac. Zelena beretka sa znakom groma na svim je bojišnicama tijekom Domovinskog rata bila simbol optimizma, hrabrosti i spremnosti na žrtvu.

Treća brigada koja je prošla mimohodom u Zagrebu su Kune. Tijekom čitavog rata uspješno su Kune branile Slavoniju i Baranju, a ključnu su ulogu imale u akciji Bljesak. Tenkovska satnija Kuna među prvima je ušla u oslobođene Okučane.

DEMONSTRACIJA SILE HRVATSKE VOJSKE Generali poručili: 'Yes, we can!'

Legendarna Četvrta gardijska brigada - Pauci - nikada nisu izgubili niti jednu bitku, ne znaju za izgubljeni položaj, ali su zato platili skupu cijenu sa 200 poginulih. Pauci su 5. kolovoza 1995. zajedno s pripadnicima 7. gardijske brigade oslobodile Knin. Krilatica Pauka je 'In hoc signo vinces' - Pod ovim znakom pobjeđuješ. A upravo je tako i bilo.

Peta gardijska brigada, Sokolovi, ustrojena je u listopadu 1992., no njezina ratna prošlost seže daleko prije jer je sastavljena od dragovoljaca i iskusnih branitelja Vukovara i drugih slavonskih gradova. Za vrijeme akcije Oluja njihova je zadaća bila uporno braniti Slavoniju.

Pripadnici 7. gardijske brigade, legendarne Pume, u ratnim i surovim vrletima Dinare svojom su požrtvovanošću i hrabrošću spajali sjever i jug Hrvatske. Pume su prve ušle u Knin i izvjesile hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu.

Vukovi, 9. gardijska brigada, branili su i obranili Liku. Vukovi su bili nositelji glavnog udara operacije Medački džep. Kada je američki predsjednik George W. Bush bio u službenom posjetu Hrvatskoj, čuvali su ga upravo pripadnici Vukova, čime su im američki obavještajci dali veliko priznanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene