Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eksploziju supernove, zvijezde goleme mase koja se gasi, prvi put su u našoj galaktici izravno promatrali američki i britanski znanstvenici koji su u britanskom časopisu Nature iznijeli potankosti o tom iznimnom događaju.


Eksplozija supernove vrlo je rijetka pojava - u zadnjem tisućljeću u našoj galaktici ih je bilo tri - i uvijek se otkrivaju naknadno, opažanjem iznimno jakog bljeska.

Vezani članci Teretni brod, ilustracija Drama u Arapskom moru: Izraelski teretni brod pogodila iranska raketa Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Revolucionarno: Otkriveno kako svemir utječe na klimatske promjene i kako zapravo nastaju oblaci

Događaj koji opisuju astronomi počeo je 18. veljače 2006. u galaktici udaljenoj 440 milijuna svjetlosnih godina, kod zviježđa Ovna. Astronomi su opazili neobično gama zračenje koje je trajalo gotovo 40 minuta, dok inače nije dulje od nekoliko tisućinka ili desetinka sekunda. Takva vrsta emisije upućuje na supernovu.

Razdoblje isijavanja zraka bilo je tako dugo da je satelit Nasa Swift uspio fokusirati sve instrumente na tu pojavu, a astronomi na Zemlji mogli su čak promatrati eksploziju zvijezde pomoću teleskopa.

Profesor Andrew Levan sa sveučilišta u Hertfordshireu (Velika Britanija) ističe da se zahvaljući izravnom promatranju eksplozije može proučiti "evolucija supernove u njezinu početku" i vidjeti kako se "tvari izbačene tijekom eksplozije mijenjaju u narednim danima i tjednima".

Ta je supernova bila zvijezda s masom dvadeset puta većom od našeg Sunca, tvrde astronomi. Eksplozija tih nebeskih tijela događa se kada se iscrpi njihovo nuklearno gorivo. Njihova jezgra naglo implodira kada se u njima zaustave termonuklearne reakcije.