Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro među zvijezdama

Voyager 1 sve bliže vanjskom rubu Sunčevog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset i tri godine nakon što je lansiran u svemir, NASA-ina svemirska letjelica Voyager 1 nalazi se na samom vanjskom rubu Sunčevog sustava.

Još od 2004. godine, Voyager istražuje područje svemira gdje solarni vjetrovi, odnosno nabijene čestice koje se šire od Sunca brzinom od 1.6 milijuna kilometara na sat, naglo usporavaju i sudaraju se s tankim slojem plina u međuzvjezdanom prostoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi Slika nije dostupna Cassini u akciji Snimljena prva kišna oluja u svemiru

>> Izvanzemaljci hakirali Voyager 2?

Voyagerova najnovija očitanja brzine solarnog vjetra, pokazala su kako je on usporio do nule, što znači da će Voyager uskoro doći do nove regije u svemiru, koja se još naziva i heliopauza, piše Daily Mail. 'To nam govori kako heliopauza nije isuviše daleko naprijed', objasnio je Edward Stone, iz NASA-inog Jet Propulsion Laboratoryja.

60.800 kilometara na sat

Znanstvenici predviđaju kako će Voyageru biti potrebno još četiri godine da u potpunosti izađe iz Sunčevog sustava i uđe u međuzvjezdani prostor. NASA je lansirala i još jednog Voyagera s istim ciljem, odnosno zadaćom izlaska iz Sunčevog sustava, a radi se o inačici br. 2. Razlika je u tome što svaki od Voyagera ide u svojem smjeru prema međuzvjezdanom prostoru, jedan na 'sjever', drugi na 'jug'.

Voyager 1 putuje brzinom od 60.800 kilometara na sat i nalazi se na udaljenosti od 17,28 milijuna kilometara od Sunca. Voyager 2, s druge strane putuje brzinom od 56.000 kilometara na sat i od Sunca je udaljen 14,08 milijuna kilometara. Ono što znanstvenici očekuju jednom kad Voyager napusti Sunčev sustav, jest zabilježiti brzinu međuzvjezdanog vjetra, koji je sporiji, hladniji i gušći od solarnog.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene