Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozdrav iz dubine svemira

Izvanzemaljci hakirali <i>Voyager 2</i>?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od svog lansiranja 1977. međuplanetarna svemirska sonda Voyager 2 nezaustavljivo putuje u sve dublja i dublja svemirska prostranstva. Sada se nalazi na rubu Sunčevog sustava, gotovo 13 svjetlosnih sati udaljen od Zemlje, te i dalje šalje vrijedne podatke

No, dogodilo se nešto 'čudno'. Od 22. travnja stručnjaci u NASA-inom Laboratoriju za mlaznu propulziju imaju problem s dekodiranjem podataka koje sonda šalje na Zemlju.

Pročitajte i ovo Tomislav Ramljak - 2 Amber Alert Sustav hitnog obavještavanja o nestalom djetetu u Hrvatskoj ne postoji, struka upozorava: "Zaista pozivam, ne čekajmo tragičnu priču!" CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada

'Inženjeri su Voyager 2 prebacili na rad u kojem samo odašilje podatke o statusu i stanju letjelice, dok istovremeno pokušavaju dijagnosticirati neočekivanu promjenu u uzorcima dospjelih podataka', navodi se u NASA-inom priopćenju.

To je bilo dovoljno da jedan njemački stručnjak o mogućem inteligentnom životu i negdje drugdje u svemiru iznese teoriju da su Voyager 2 možda 'izmijenili' izvanzemaljci. 'Iako za sada ne znamo čitavu istinu, sve izgleda kao da je netko reprogramirao odnosno 'oteo' sondu', rekao je Hartwig Hausdorfza njemački tisak.

Voyager 2 je lansiran 20. kolovoza 1977. godine, oko dva tjedna prije nego je lansirana sonda blizanka Voyager 1. Te su dvije svemirske letjelice dva najudaljenija objekta koje su sagradili ljudi na Zemlji i trenutno se nalaze na rubu heliosfere, 'mjehura' kojeg Sunce stvara oko čitavog našeg sustava. Ubrzo nakon izlaska iz heliosfere, Voyager 2 će ući u međuzvjezdani prostor.

'Inicijalna misija Voyager 2 je trebala biti četverogodišnje putovanje do Saturna, no, i 33 godine nakon lansiranja, sonda i dalje šalje podatke', kaže Ed Stone, projektni znanstvenik iz misije Voyager, koji radi na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u Pasadeni.

Voyager 2 sadrži razne podatke o ljudskoj vrsti, uključujući i audio snimke djece koja pjevaju, udaranje oceanskih valova, dječji plač te potpise tadašnjeg predsjednika SAD-a i generalnog tajnika UN-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene