Microsoft je danas u 70 zemalja pustio u prodaju svoj novi Windows operativni sustav. Kupce u sustavu 'Vista' očekuje novo grafičko sučelje, napredniji pretraživači i sigurnost.


Prema riječima Billa Gatesa, novi operativni sustav, koji će se prodavati u četiri verzije, trebao bi se potpuno uklopiti u digitalizacijsko doba.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama odobrio uporabu Predatora u Libiji Slika nije dostupna Bill Gates protjeran iz Brazila

Brži i pouzdaniji od prethodnih sustava, cijenit će se između 100 i 400 dolara. No, njime se neće moći koristiti sva računala.

Microsoft preporučuje korištenje novog operativnog sustava na računalima koja imaju najmanje 512 Mb RAM-a, procesor od 800 Mhz te tvrdi disk od 15 Gb. Podrška za korisnike XP-a nastavit će se do 2011. godine.

Za zemlje u razvoju, Microsoft je napravio jednostavniju verziju operativnog sustava Vista Starter, koja će biti dostupna na 70 jezika, a moći će se koristiti na starijim i sporijim računalima.

Zbog kašnjenja pojavljivanja Viste na tržištu, Microsoft je nedavno objavio pad dobiti u svojem drugom fiskalnom tromjesečju za 28 posto.

Stručnjaci predviđaju da će do 2007. oko 15 posto XP računala koristiti Vistu zbog njezina novog grafičkog sučelja, naprednijih pretraživača i pojačane sigurnosti.