Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova faza u ratu?

Obama odobrio uporabu Predatora u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države počinju koristiti naoružane bespilotne letjelice Predator protiv snaga Moamera Gadafija u Libiji, nakon što je predsjednik Barack Obama odobrio njihovu uporabu, izjavio je američki ministar obrane Robert Gates.

'Predsjednik je rekao da mi imamo neke jedinstvene mogućnosti i on će ih koristiti, pa je odobrio uporabu naoružanih Predatora, i mislim da bi već danas mogli biti u prvoj misiji', kazao je Gates na konferenciji za tisak u Pentagonu, dodajući da će Predatori omogućiti preciznije napade na snage pukovnika Gadafija.

Obama je odobrio uporabu dvije bespilotne letjelice 24 sata dnevno, za odabir ciljeva u urbanim područjima u Libiji. Američka vojska ih je pokušala lansirati u četvrtak, ali se odustalo zbog loših vremenskih prilika, izvijestila je TV mreža Fox News. SAD koristi bespilotne letjelice za napade na uporišta terorista duž pakistanske granice s Afganistanom.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

'Skroman' doprinos

SAD je predvodio nametanje zone zabrane leta u Libiji, pod mandatom UN-a, od 18. ožujka no od 5. travnja je povukao svoje zrakoplove iz borbenih misija i prepustio vođenje operacije NATO-u, uz zadržavanja logističke potpore zrakoplovnim snagama Saveza. Od tada se u Libiji postupno učvrstila pat pozicija u kojoj pobunjenici drže istočni, a Gadafijeve snage zapadni dio zemlje. Gates je otklonio sugestiju da uvođenje bespilotnih letjelica pokazuje kako se misija u Libiji širi izvan svojih izvornih ciljeva i deformira se.

'Mislim da je predsjednik bio jasan da je primarna uloga zračnih udara predana našim saveznicima i prijateljima, a ako mi možemo dati skroman doprinos s tim naoružanim Predatorima, mi ćemo to učiniti, i ne mislim da je to deformiranje misije', kazao je. General James Cartwright, zamjenik načelnika američkog združenog stožera, rekao je da će uporaba Predatora dati prednost međunarodnim snagama u pretrpanim urbanim područjima, gdje im je 'teško razlikovati prijatelja od neprijatelja'. Predatori su naoružani navođenim protuoklopnim projektilima Hellfire. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene