Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danski su fizičari uspjeli napraviti naizgled nemoguće, teleportirali su informaciju iz svjetlosti u materiju. Na taj su način kvantnu komunikaciju i kvantna računala doveli iz sna znatno bliže stvarnosti.


Do sada je znanstvenicima pošlo za rukom samo teleportiranje sličnih objekata, poput svjetlosti ili atoma preko malih udaljenosti. 

Vezani članci Automobili, ilustracija Uskoro kazne za ugašena svjetla i po danu: Provjerite kad promjene stupaju na snagu Danska, Kopenhagen Prije mjesec dana ukinuli sve mjere, sad im brojke naglo skočile. Oglasio se i zabrinuti ministar: "Cijepite se, čeka nas teška zima"

No profesor Eugene Polzik i njegov tim sa Sveučilišta u Copenhagenu otišli su korak dalje. I to uspješno. 

U teleportaciji su spojili korištenje svjetlosti i materije. 

'To je korak naprijed jer su po prvi put u teleportaciji korištena dva različita objekta, svjetlo i materija. Jedno je prenositelj informacija, dok je drugo medij za njihovo pospremanje', objasnio je Polzik. 

Eksperiment je po prvi puta uključivao makroskopski atomski objekt koji sadrži milijarde atoma. Isto su tako teleportirali informaciju preko udaljenosti od pola metra, a sada vjeruju da mogu i dalje.

'Teleportacija između atoma napravljena je prije dvije godine, ali na tome su radila dva tima i udaljenost je bila svega milimetar. Naše metode uključuju veću udaljenost, jer je kao prenositelj informacija uključeno svjetlo', kaže Polzik. 

Iako se teleportacija povezuje s kultnim 'Zvjezdanim stazama' za sada unatoč svim novim postignućima nema izgleda da će netko od nas putovati teleportacijom. Nova će nam otkrića Polzikovog tima omogućiti da se koristimo prijenosom informacija znatno drugačijim od svih na koje smo naviknuli. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju