Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stručnjaci predviđaju otapanje ledenjaka do 2050. gdoine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alpski će ledenjaci nestati do 2050., upozorili su znanstvenici na konferenciji o klimatskim promjenama temeljeći svoje zaključke na dokazima o polaganom, ali stalnom otapanju ledenih površina na tom području.

'Ledenjaci u Tirolu smanjuju se oko tri posto na godinu što znači da se njihova ukupna masa smanjuje približno jedan metar svake godine', rekao je Roland Psenner s Instituta za ekologiju sveučilišta u Innsbrucku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađena tijela Dvoje planinara poginulo u Alpama: Pogodila ih snažna lavina Slika nije dostupna Znanstveno neutemeljeno Himalaje se neće otopiti do 2035.

'Prosječna debljina ledenjaka u Alpama je 30 metara pa se čini sigurnim da ih do 2050. više neće biti. Ostat će jedino oni u najvišim predjelima koji se nalaze iznad 4000 m nadmorske visine', rekao je Psenner.

Stručnjaci nisu za ove promjene optužili globalno zagrijavanje, ali su zatražili reviziju preventivnih mjera koje štite stanovnike alpskih dolina koji bi se mogli suočiti s povećanom opasnošću od poplava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene