Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srušila se privatna raketa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka privatna raketa Spaceloft XL lansirana iz svemirske postaje u Novom Meksiku nije uspjela stići do suborbitalnog svemira, jer je, prešaviši desetinu predviđenog puta, došlo do kvara na motorima, zbog čega se raketa srušila u pustinju.

Raketa je uspjela stići do visine od 12.200 metara. Razlog njezina pada još nije poznat, no znanstvenici to pokušavaju ustanoviti. Raketa je u orbitu nosila oko 50 različitih predmeta, od urne s posmrtnim pepelom do projekata o školskom sustavu.

Pročitajte i ovo Rušenje hotela dio Splita zatrpalo u prašinu - 1 Vratile se maske Splićani se guše u prašini hotela Marjan: "Mislila sam da je snijeg kako je bio bijel balkon" Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija

Koordinatorica pri lansiranju Tracey Larson za Associated press je izjavila kako je moguće da su raketa i njezin teret možda 'preživjeli' pad. 

SpaceLoft XL izgradio je UP Aerospace, jedna od nekoliko
privatnih tvrtki koje nastoje otvoriti jeftiniji pristup svemiru za
javnost, prenosi BBC.

Unatoč padu rakete, njezino se samo lansiranje smatra uspjehom. 'Da je to lagano učiniti, svatko bi se prihvatio ovog posla', smatra Larson, dodavši kako tvrtka do kraja godine namjerava pokušati s lansiranjem još nekoliko raketa.

SpaceLoft XL je lansirana s privremenog lansirnog mjesta u Uphamu na jugu Novog Meksika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene