Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva europska mjesečeva sonda Smart-1 srušila se na Mjesec u nedjelju u 7.42, čime je završila uspješna šesnaestomjesečna znanstvena misija koja je omogućila ponajprije promatranje polova Zemljina prirodnoga satelita, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).


Smart-1 udario je u Mjesec brzinom od 7.200 km/h, odnosno 2 km u sekundi. Prema predviđanjima znanstvenika zaduženoga za projekt u Europskoj svemirskoj agenciji Bernarda Foinga, nakon udara trebao je ostati "mali krater promjera između 3 i 10 metara".

Vezani članci Ministar rada Josip Aladrović Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega'' Slika nije dostupna Njemački znanstvenici planiraju poslati sondu na Mjesec

Sonda je lansirana 28. rujna 2003. iz svemirskoga centra u Kourou (Francuska Gvajana) uz pomoć rakete Ariane-5, a u Mjesečevu orbitu ušla je u studenom 2004. Znanstvena ispitivanja počela su u ožujku 2005.

Zahvaljujući Smartu znanstvenici su prvi put otkrili da na Mjesecu ima kalcija i magnezija, izmjerili razliku u sastavu središnjih područja kratera, vulkanskih nizina i golemih bazena te izradili kartu cijele Mjesečeve površine, uključujući i skrivenu stranu, navela je ESA.

Smart-1 omogućio je i uspješno ispitivanje tehnologije koja će poslužiti u drugim europskim svemirskim misijama, primjerice prema Merkuru.