Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva europska mjesečeva sonda Smart-1 srušila se na Mjesec u nedjelju u 7.42, čime je završila uspješna šesnaestomjesečna znanstvena misija koja je omogućila ponajprije promatranje polova Zemljina prirodnoga satelita, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).


Smart-1 udario je u Mjesec brzinom od 7.200 km/h, odnosno 2 km u sekundi. Prema predviđanjima znanstvenika zaduženoga za projekt u Europskoj svemirskoj agenciji Bernarda Foinga, nakon udara trebao je ostati "mali krater promjera između 3 i 10 metara".

Vezani članci Cjepivo AstraZenece Tko se i gdje u Europi cijepi AstraZenecom? ''Moj brat je bio deset dana na intenzivnoj. Liječnik me umirio i nakon toga sam odlučila'' Iseljavanje mladih, ilustracija (Foto: Pixsell, Tomislav Miletić) Auf Wiedersehen, Kroatien: Lani se više od 26 tisuća Hrvata iselilo u Njemačku

Sonda je lansirana 28. rujna 2003. iz svemirskoga centra u Kourou (Francuska Gvajana) uz pomoć rakete Ariane-5, a u Mjesečevu orbitu ušla je u studenom 2004. Znanstvena ispitivanja počela su u ožujku 2005.

Zahvaljujući Smartu znanstvenici su prvi put otkrili da na Mjesecu ima kalcija i magnezija, izmjerili razliku u sastavu središnjih područja kratera, vulkanskih nizina i golemih bazena te izradili kartu cijele Mjesečeve površine, uključujući i skrivenu stranu, navela je ESA.

Smart-1 omogućio je i uspješno ispitivanje tehnologije koja će poslužiti u drugim europskim svemirskim misijama, primjerice prema Merkuru.