Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sonda udarila u Mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva europska mjesečeva sonda Smart-1 srušila se na Mjesec u nedjelju u 7.42, čime je završila uspješna šesnaestomjesečna znanstvena misija koja je omogućila ponajprije promatranje polova Zemljina prirodnoga satelita, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).

Smart-1 udario je u Mjesec brzinom od 7.200 km/h, odnosno 2 km u sekundi. Prema predviđanjima znanstvenika zaduženoga za projekt u Europskoj svemirskoj agenciji Bernarda Foinga, nakon udara trebao je ostati "mali krater promjera između 3 i 10 metara".

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Sonda je lansirana 28. rujna 2003. iz svemirskoga centra u Kourou (Francuska Gvajana) uz pomoć rakete Ariane-5, a u Mjesečevu orbitu ušla je u studenom 2004. Znanstvena ispitivanja počela su u ožujku 2005.

Zahvaljujući Smartu znanstvenici su prvi put otkrili da na Mjesecu ima kalcija i magnezija, izmjerili razliku u sastavu središnjih područja kratera, vulkanskih nizina i golemih bazena te izradili kartu cijele Mjesečeve površine, uključujući i skrivenu stranu, navela je ESA.

Smart-1 omogućio je i uspješno ispitivanje tehnologije koja će poslužiti u drugim europskim svemirskim misijama, primjerice prema Merkuru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene